ΥΓΕΙΑ

Ένας απινιδωτής προσφέρθηκε ως δωρεά για τις εγκαταστάσεις του Β’ Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Άνω Νεάπολης από τις ομάδες που προπονούνται στο γήπεδο αυτό σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στον ίδιο χώρο.

Τον Δήμαρχο Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Λευτέρης Χατζηπαυλίδης, ο οποίος και τον παρέλαβε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παλαιμάχων (Σ.ΠΑ.Κ.Ι.Ν.), Θεόδωρο Μπολάτογλου, μεταφέροντας τις ευχαριστίες του Δημάρχου για τη δωρεά και τους χαιρετισμούς του προς όλες τις πλευρές. Στην ομιλία του ο κος Χατζηπαυλίδης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει η Διεύθυνση Αθλητισμού στους κανόνες ασφαλείας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου και γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη πέραν των 5 απινιδωτών που ήδη διαθέτει, άμεσα θα προμηθευτεί και θα εξοπλίσει τους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους με άλλους 8 απινιδωτές, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες του. Επίσης, επειδή ο απινιδωτής αγοράστηκε με τις συνδρομές μελών και φίλων του Συλλόγου Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών Ιωνικού Νικαίας, του ΑΟ Νεαπολικού και του Άρη Νίκαιας, με τις δηλώσεις του εξήρε την αξιόλογη πρωτοβουλία των ομάδων και την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν οικονομικά την αγορά ενός ακριβού εξοπλισμού, αφού πρόκειται για μία ειδική συσκευή που μπορεί να σώζει ανθρώπους χορηγώντας αυτόματα ηλεκτρικό ρεύμα με τη μορφή απινίδωσης στην καρδιά για να την επαναφέρει στον κανονικό της ρυθμό μετά από καρδιακή ανακοπή και μόνο όταν είναι απαραίτητο, το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εκπαιδευμένο προσωπικό για την ορθή χρήση και λειτουργία του.

Με το πέρας της εκδήλωσης, παρουσία φορέων και συλλόγων της πόλης, καθώς και φίλων του αθλητισμού, έγινε επίδειξη λειτουργίας της φορητής και αυτόνομης συσκευής απινιδωτή από εκπρόσωπο της εταιρείας, καθώς και επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών από διασώστες της ΕΔΟΚ σε εκπαιδευτικό μοντέλο ΚΑΡΠΑ νέων και ενήλικων.

Εθελοντική Αιμοδοσία

ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Νοεμβρίου 10.30-16.30

Μπροστά σε έναν χειμώνα γεμάτο προκλήσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η πανδημία SARS-CoV-2 είναι ακόμα εδώ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνεχίζει το πλάνο εξορμήσεων σε χώρους εκτός νοσοκομείων, με σκοπό να έρθει κοντά στον εθελοντή αιμοδότη. Στόχος είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου υπήρξε μικρότερη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τα αποθέματα αίματος της χώρας να μειωθούν σημαντικά και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζεται να μεταγγιστούν.

Το ΕΚΕΑ, έχοντας ως βασική αρχή την άμεση επαφή με τον εθελοντή αιμοδότη, κάνει την προσπάθεια μέσα σε όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας να διευκολύνει την προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, σε χώρους ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμους, με στόχο να διαμορφώσει μία διαδικασία αιμοδότησης, απλή αλλά και ευχάριστη, τηρώντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Για τους λόγους αυτούς, προσκαλούμε νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου και να προσέλθουν στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 και Πειραιώς 144 - www.serafio.gr) με ωράριο 10.30 έως 16.30.    

Η αιμοληψία θα διενεργηθεί αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

 • χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν
 • αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
 • τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας
 • τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού

Οι αιμοδότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού από την Τρίτη 16/11 έως και την  Παρασκευή 19/11 στα τηλ. 2132146726-16, καθημερινά (9:00-14:30).

Όσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

 • Να είσαι 18-65 ετών
 • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
 • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
 • Εάν έχεις κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει 4 μήνες

Ας κάνουμε το βήμα της εθελοντικής αιμοδοσίας!

Ας χαρίσουμε το πιο σημαντικό δώρο, τη ζωή!

Δωρεάν Προληπτικός έλεγχος για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής ΑορτήςΔωρεάν Προληπτικός έλεγχος για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Το ανεύρυσμα της αορτής είναι μία σοβαρή κατάσταση, που είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται σωστά και εγκαίρως. Διαφορετικά, μπορεί να οδηγηθεί σε ρήξη, μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως χειρουργικά, οδηγεί τον ασθενή σε θάνατο μέσα σε ελάχιστο χρόνο.Ο Δήμος Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διοργανώνει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021.

Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί από την ιατρό ακτινολόγο κα Μαρία Παλιατσέα η οποία θα συνδράμει εθελοντικά τη δράση.

Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται άπαξ και αφορά σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 65 χρόνων και άνω. Πρόκειται για υπερηχογράφημα Κοιλιακής Αορτής που πραγματοποιείται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα προληπτικού ελέγχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην περίπτωση που υπάρχει ιστορικό σε συγγενή α΄ βαθμού ο έλεγχος ξεκινά από το 55ο έτος

Η εξέταση θα γίνει στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, που βρίσκεται στο Παλαιό Δημαρχείο, Λ. Φανερωμένης 33 (1ος όροφος) έναντι Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα, κατόπιν ραντεβού, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προστασίας από την πανδημία. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν κλείνουν το ραντεβού τους στο τηλέφωνο 210 4652919.

Δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Σαλαμίνας σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ., για προληπτικούς λόγους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Τα Rapid Tests θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου Σαλαμίνας τη Δευτέρα 11/10/2021 και από ώρα 09:30 έως 15:00.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν, θα πρέπει να γνωρίζουν τον Α.Μ.Κ.Α. τους, τον Αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Θα τηρηθούν όλες οι οδηγίες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας, κ.λπ.).

Τελετή παράδοσης συσκευής απινιδωτή στον Δήμο Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη από τον

Σύλλογο Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών Ιωνικού Νικαίας θα πραγματοποιηθεί την

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στις 7 το απόγευμα στο Β’ Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Άνω

Νεάπολης (Τέρμα Κωστή Παλαμά) παρουσία φορέων και συλλόγων της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Ελευθέριος

Χατζηπαυλίδης, θα παραλάβει ως δωρεά από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παλαιμάχων

(Σ.ΠΑ.Κ.Ι.Ν.), Θεόδωρο Μπολάτογλου, μία συσκευή απινιδωτή για τις ανάγκες του

ανωτέρω κλειστού γυμναστηρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει σεμινάριο Πρώτων

Βοηθειών από ομάδα Διασωστών (ΕΔΟΚ).

Η δωρεά της συσκευής απινιδωτή ενισχύει τους στόχους της Διεύθυνσης Αθλητισμού του

Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη να εφοδιάσει όλους τους κλειστούς αθλητικούς χώρους της

δικαιοδοσίας του με συσκευές απινιδωτών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται από το

προσωπικό της ύστερα από την ειδική εκπαίδευση για χρήση και λειτουργία αυτών. Οι

απινιδωτές είναι ειδικές συσκευές που μπορούν να σώζουν ανθρώπους χορηγώντας

αυτόματα ηλεκτρικό ρεύμα με τη μορφή απινίδωσης στην καρδιά για να την

επαναφέρουν στον κανονικό της ρυθμό μετά από καρδιακή ανακοπή και μόνο όταν είναι

απαραίτητο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή παραλαβής του απινιδωτή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με

τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν το εν λόγω χρονικό διάστημα για

την διεξαγωγή στης εκδήλωσης στον κλειστό χώρο του Γυμναστηρίου.

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου  από τις 9 το πρωί έως τη 1:30 μετά το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Αγ.Ι. Ρέντη (Μπιχάκη 15)  με την υποστήριξη του Κέντρου Αιμοδοσίας του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας “ο Άγιος Παντελεήμων”. Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη,   ενισχύει ακόμα περισσότερο τις δράσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς με τη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση των αποθεμάτων αίματος στην χώρα.

Οι εθελοντές αιμοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους, ενώ γιατροί και εξειδικευμένο προσωπικό θα δίνουν οδηγίες και θα ρυθμίζουν την όλη διαδικασία (τήρηση αποστάσεων κ.λπ.), ώστε να υπάρχει ασφάλεια για όλους τους παρευρισκόμενους.  

ΕΡΩΤΗΣΗ

Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

Προς: Τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:  «Μοριακό τεστ κορωνοϊού σε καρκινοπαθείς και χημειοθεραπείες»

Κύριε Υπουργέ,

           

Είναι γεγονός ότι, η πανδημική κρίση του «Covid-19», παρ' όλη την οξύτητα και την σοβαρότητά της, δεν εξαφάνισε την έξαρση των καρκινογενέσεων σε πολλούς συνανθρώπους μας, εφ' όσον τα κρούσματα καρκίνου στη χώρα συνεχίζουν να είναι αυξημένα. Ως εκ τούτου, δε, οι καρκινοπαθείς εξακολουθούν να συνιστούν μία άκρως ευαίσθητη ομάδα ασθενών, έχοντας απόλυτη ανάγκη από τις ακολουθούμενες ασκούμενες σε αυτούς θεραπείες, ειδικότερα, δε, τις χημειοθεραπείες, σε περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση κρίνεται μη εφαρμόσιμη.

           

Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον άκομψο, ανήθικο και αναποτελεσματικό, το να σημειώνονται χρονοτριβές στην αντιμετώπιση των καρκινοπαθειών, με απώλεια ζωτικού και πολύτιμου για τον ασθενή χρόνου, εξ αιτίας των επιβαλλόμενων τεστ κορωνοϊού, όπως και των μοριακών ελέγχων, που επιβαρύνουν οικονομικά, ψυχολογικά, αλλά και ουσιαστικά τον ασθενή, φορτίζουν, δε, επιπροσθέτως, κατά τρόπο αρνητικό, την πορεία της υγείας του. Πράγματι, η διενέργεια των εν λόγω ελέγχων, χωρίς να έχει άμεση συσχέτιση με τη διαδικασία αντιμετώπισης των παθήσεων καρκίνου, αποτελεί,  πολλές φορές, εμπόδιο για την ομαλή προοπτική ανάρρωσης του πάσχοντος, την οποία ενίοτε και υπονομεύει.

 

Συνοπτικά, επειδή οι καρκινοπαθείς απαρτίζουν μία άκρως ευαίσθητη κοινωνική ομάδα ασθενών, ευάλωτη σε εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις, όπως είναι η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού και επειδή η καταπολέμηση της πάθησής τους, εκ των πραγμάτων, επιβάλλει μία ιδιαίτερη αντιμετώπισή τους, είναι αχρείαστο, όσο και επικίνδυνο, το να υπόκεινται σε εξαντλητικούς ελέγχους ιώσεων, οι οποίοι ουδόλως σχετίζονται με την περίπτωσή τους. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται επιβεβλημένη η παράκαμψη ανώφελων, πολλές φορές, ιατρικών πράξεων, που τους εκθέτουν σε επιπλέον κινδύνους, ούτως ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου τους και η αποφυγή άσκοπων ταλαιπωριών και χρονοκαθυστερήσεων.

           

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1.  Κατά πόσο επιβάλλονται σε καρκινοπαθείς, οι οποίοι χρήζουν άμεσης εκτέλεσης χημειοθεραπειών ή άλλων θεραπειών αποκατάστασης, τακτικοί έλεγχοι για το ενδεχόμενο νόσησης από τον ιό «Covid-19» και σε ποιο βαθμό οι εν λόγω έλεγχοι επιβαρύνουν οικονομικά και όχι μόνο, τους ανωτέρω ασθενείς;
 2.  Προτίθεσθε, σε περίπτωση που η διενέργεια των τεστ κορωνοϊού επιβληθεί στους καρκινοπαθείς, τα δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου το κόστος τους;
 3.  Έχετε στην διάθεσή σας κλινικές μελέτες και ερευνητικά πορίσματα αρμοδίων φορέων σχετικά με την συμβατότητα των κυκλοφορούντων σκευασμάτων εμβολίου κατά του κορωνοϊού με την λίστα των φαρμάκων και των χημειοθεραπειών που λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς, καθώς και σχετικά με την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού που έχει κάνει το εν λόγω εμβόλιο στις ακτινοβολίες κατά του καρκίνου; Αν ναι, συνηγορούν τα πορίσματα και οι γνώμες των ως άνω ειδικών για την συμβατότητα των σκευασμάτων του εμβολίου με όλες τις ανωτέρω θεραπείες των καρκινοπαθών;

  

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προχώρησε στη δημοσιοποίηση ενός σποτ, μέσω του οποίου θέλει να υπενθυμίσει ότι μόλις δέκα λεπτά από τον χρόνο μας μπορεί να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Στο σποτ συμμετέχουν καταξιωμένοι αθλητές/ολυμπιονίκες (Πετρούνιας-Μιλλούση-Τσαπατάκης), καλλιτέχνες από ολόκληρο το φάσμα των Τεχνών και του Θεάματος (Μαρτάκης, Δαδακαρίδης, Τουμασάτου, Κοντιζάς, Πετρουλάκη, Σκαφιδά, Καραμίχος, Ασημακοπούλου, Χρανιώτης, Μακρυγιάννηπου στόχο έχουν να μας παροτρύνουν να μπούμε κι εμείς στην πιο σημαντική ομάδα, στην Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε την πιο ωραία, σημαντική και ωφέλιμη συνήθεια, δηλαδή την εθελοντική αιμοδοσία. Δίνουμε αίμα και δίνουμε συχνά. Δεν μας κοστίζει τίποτα, είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη, ενώ προσφέρει το μεγαλύτερο δώρο: την ίδια τη ζωή. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, τι θέλεις ή τι σου αρέσει -αλλά τι κάνεις.

Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη να έχει οριστεί για την 14η Ιουνίου, η ανάγκη ωστόσο για την επίδειξη αλτρουισμού προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας είναι καθημερινή. Ειδικά στη χώρα μας που αντιμετωπίζει πάγιες ελλείψεις στις διαθέσιμες ποσότητες αίματος.

Ο Κώστας Μαρτάκης ευαισθητοποιήθηκε στο κάλεσμα του Ε.Κ.Ε.Α. (Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας) να συμμετέχει στην Ομάδα.

Δείτε το σποτ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=l6NXcnugSXE

Στο site του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ekea.gr  και στη σελίδα Facebook του φορέαhttps://www.facebook.com/ekea.grυπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή, ανώδυνη και ολιγόλεπτη πράξη αλληλεγγύης, την αιμοδοσία.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΕΘ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ «ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ»

ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΕΔΗΝ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΠΟΡΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

            ΕΚΚΙΝΗΣΗ 8:30πμ

από το «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

            Ο Πρωθυπουργός της χώρας ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη να εγκαινιάσει για τρίτη φορά την Έκθεση με την Δημόσια Υγεία και Πρόνοια να βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού».

            Πέρυσι τέτοιον καιρό είχαμε το πολύ 40 ασθενείς στις εντατικές και ελάχιστους θανάτους (από 0 έως 10) την ημέρα από κορωνοϊό. Εφέτος με 5,6 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες έχουμε πάνω από 400 στις εντατικές και πάνω από 40 θανάτους ημερησίως.

            Η πρόληψη είναι θεμελιώδης πυλώνας της Δημόσιας Υγείας  θα πρέπει να επικοινωνείται στον πληθυσμό με πειθώ, χωρίς εξαναγκασμό και πειθαρχικά μέτρα και να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.

            Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων έστειλε αρνητικό μήνυμα στην κοινωνία. Οι εμβολιασμοί πολιτών ημερησίως είναι πια καθηλωμένοι στους περίπου 30.000.

            Με δεδομένο ότι σύντομα θα χρειαστεί τρίτη δόση στους πλήρως εμβολιασμένους δεν υλοποιείται ο σχεδιασμός για επαρκή τείχος ανοσίας. Το Υγειονομικό προσωπικό στοχοποιήθηκε αν και έχει εμβολιασθεί σε υψηλότατα ποσοστά. Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το 94% και τηρούνται αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας από όλους.

            Οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας δεν νόσησαν καμία φορά τους τελευταίους έξι μήνες αν και στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και ταυτόχρονα προσέχουν στην ιδιωτική τους ζωή.

            Αυτή την περίοδο το Σύστημα αντί να αθροίζει δυνάμεις αποδυναμώνεται εκ των έσω. Έχουν εκδοθεί πάνω από 7000 αναστολές εργασίας από Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες. Επίσης έχουμε περί τις 1000 παραιτήσεις για συνταξιοδότηση. Αναμένεται να εκδοθούν εκατοντάδες ακόμη αναστολές εργασίας μετά από απορρίψεις αιτημάτων εξαίρεσης του εμβολιασμού στις αρμόδιες Επιτροπές ή μετά από την επιστροφή όσων λείπουν με νόμιμη άδεια (αναρρωτικές κ.α.) ή μετά το πέρας του εξαμήνου νόσησης.

            Χάνεται εξειδικευμένο προσωπικό χωρίς να αντικαθίσταται. Η αντικατάσταση του προσωπικού που τέθηκε σε αναστολή δεν επιτυγχάνεται με τρίμηνες προσλήψεις την ώρα του εξαντλήθηκαν οι εν ισχύ επικουρικοί πίνακες που προβλέπουν την πρόσληψη προσωπικού για δύο χρόνια. Τα Νοσοκομεία με τα επιχειρησιακά σχέδια μετατρέπονται σε ειδικά Νοσοκομεία αντιμετώπισης του κορωνοϊού με κίνδυνο για τους ασθενείς άλλων παθήσεων.

            Ετοιμάζονται ιδιωτικοποιήσεις, εργολάβοι όπως παραδέχθηκε στην Βουλή ο νέος Υπουργός. Οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι μετά από 18 μήνες στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της ζωής τους η πολιτεία τους ανταμείβει με αναστολή εργασίας χωρίς ούτε ευρώ μισθό. Τέτοια αντιμετώπιση δεν έχουν ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν κακουργηματικές πράξεις. Τίθονται σε αργία και παίρνουν το 50% του μισθού.

Η Δημόσια Υγεία σε κρίση. Χάνεται άλλη μια ευκαιρία αναδιοργάνωσης παρά την πανδημία. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης αγγίζει το 7%.

Καμία επένδυση δεν μπορεί να γίνει στα Νοσοκομεία στο κτιριακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με τους αναιμικούς προϋπολογισμούς που ήδη εξαντλήθηκαν και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να είναι πάνω από 700 εκ.ευρώ.

Η πανδημία δεν άλλαξε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για επενδύσεις στη Δημόσια Υγεία. Εκμεταλλεύονται τις αναστολές καθηκόντων για να υλοποιήσουν τα σχέδιά ιδιωτικοποίησης, καταργήσεων – συγχωνεύσεων υγειονομικών μονάδων, ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, επιστροφής των εργολάβων, ενοικίασης υπαλλήλων, ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων. Ήδη εισέρχονται τα λευκά ταξί με την βούλα του κράτους στις διακομιδές ασθενών για να καλύψουν τα κενά του ΕΚΑΒ που τίθονται σε αναστολή.

Αβέβαιο το μέλλον των 16.000 έκτακτων υπαλλήλων που λήγουν οι συμβάσεις τους από  30/10/2021.

Η κυβέρνηση προτίθεται να προκηρύξει διαγωνισμό στον οποίο θα συμμετάσχει το έκτακτο Νοσηλευτικό προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση. Το Συμβούλιο Επικρατείας βάζει φρένο στην αυξημένη μοριοδότηση με απόφαση Τμήματος και είμαστε εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας. Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου, δικαιούνται την απευθείας μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Για την προκήρυξη των 4.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού, που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ότι θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμη εκκινήσει η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας για να εξετάσει το αίτημά της ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ολοκληρώθηκε το έργο της. Εισηγήθηκε την ένταξή μας αλλά καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση παρότι πέρασαν 8 μήνες.

Δεν χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει για την ανθυγιεινότητα, επικινδυνότητα των επαγγελμάτων υγείας, πρόνοιας. Το αναγνωρίζει όλη η κοινωνία. Η πολιτεία όμως θέλει το υγειονομικό και προνοιακό προσωπικό να εργάζεται έως τα 67 έτη και να καλύπτει τις παθογένειες και κενά του συστήματος.

Χάσαμε 27 συναδέλφους από κορωνοιό και ακόμη παρά τις δεσμεύσεις να χαρακτηριστεί ο θάνατός τους ως εργατικό ατύχημα. Οι οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι μισθοί των πρωτοδιοριζόμενων υγειονομικών είναι 700 ευρώ κατά μέσο όρο και όσων έχουν 15 χρόνια  υπηρεσίες 900 ευρώ. Οι πρόσθετες αμοιβές νυχτερινών, αργιών με πλήρη κυκλικά ωράρια είναι 100 ευρώ ο μήνας. Καμία ενέργεια για αύξηση των μισθών και των πρόσθετων αμοιβών. Υποσχέθηκαν υγειονομικό επίδομα αλλά ακόμη είναι κλειδωμένο στο Υπουργείο Οικονομικών. Παρά την υπερανάπτυξη που ανακοινώθηκε.

Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη απορύθμιση της Δημόσιας Υγείας με τις αναστολές καθηκόντων για να υλοποιηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του συστήματος.

Να πάρουν πίσω την απόφαση αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Με δύο rapid test την εβδομάδα και τα μέτρα προστασίας είναι ασφαλείς παράλληλα με το υψηλό καθολικό ποσοστό εμβολιασμού

Διεκδικούμε

 • Άρση όλων των αναστολών εργασίας
 • Ένταξη στα ΒΑΕ
 • Μονιμοποίηση εκτάκτων
 • Εργατικό Ατύχημα ο θάνατος από κορωνοϊό
 • Αύξηση μισθών
 • Ισχυρή Δημόσια Υγεία
 • Υγειονομικό επίδομα

Προκηρύσσουμε

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7.00πμ – 3.00μμ για τα Σωματεία Μέλη της Κεντρικής Μακεδονίας και καλύπτουμε κάθε κινητοποίηση Σωματείου της χώρας προς διευκόλυνση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.

Συμμετέχουμε  στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18.00 στο Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου.

           

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Σελίδα 1 από 2

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ