ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης α’ ορόφου του Κέντρου Υγείας .

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος επεσήμανε πως πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο, που υλοποιείται με δαπάνη από το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και  που θα συμβάλει κατά πολύ στην καλύτερη λειτουργία του Κ.Υ.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και την ίδια την κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη που δείχνει το αληθινό ενδιαφέρον της για το νησί και στέκεται έμπρακτα, με τρόπο συγκινητικό, δίπλα στους κατοίκους του. 

Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών της Σαλαμίνας, καθώς όταν βλέπουμε ότι με τέτοιες ενέργειες βοηθάμε το κοινωνικό σύνολο, μόνο ευχαριστημένοι και περήφανοι μπορούμε να είμαστε για τη δουλειά που κάνουμε στον Δήμο μας, αλλά και για τους συνεργάτες μας και τους εταίρους που αποκτούμε μέρα με τη μέρα χάρη στην σκληρή δουλειά μας.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας από την πρώτη ημέρα της θητείας του επικεντρώθηκε στις εργασίες βελτίωσης και συντήρησης των σχολικών μονάδων της Σαλαμίνας.

Ο κυριότερος σκοπός αποτέλεσε να παρέχονται στους μαθητές οι πλέον καλύτερες δυνατές συνθήκες εκπαίδευσης σε κάθε σχολική βαθμίδα.

Με την συνεργασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, της Β’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής και της Δ.Ε.Π. προχωρήσαμε συγκεκριμένα σε σημαντικές παρεμβάσεις στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Σαλαμίνας.

Μεταξύ άλλων, αυτές είναι:

- Μόνωση στις ταράτσες των σχολείων και στο γυμναστήριο,

- Αντικατάσταση των σαθρών σοβάδων,

- επισκευή της επιγραφής,

- Βάψιμο όλων των αιθουσών εσωτερικά του 2ου ΓΕΛ,

αποτελούν μόλις μερικά πρώτα δείγματα των εργασιών μας στο σχολικό συγκρότημα.

Συνεχίζουμε μεθοδικά προκειμένου το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στους υψηλούς στόχους που θέτει ο Δήμος μας για την εκπαίδευση και τη μόρφωση της νέας γενιάς.

Νέα εποχή χαράσσει ο Δήμος Σαλαμίνας φέρνοντας στο προσκήνιο την ψηφιακή ατζέντα με το νέο πρωτοποριακό app για κατόχους smart phone και tablet δημιουργώντας την εφαρμογή «ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ». Η νέα αυτή εφαρμογή πληροφορεί τους κατοίκους για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή τους και είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν στο Google PlayStore.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος κάνει ένα τεχνολογικό άλμα με αναλυτική ενημέρωση και προτάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών αλλά παράλληλα προϊδεάζουν τους επισκέπτες λόγω και της μεγάλης τουριστικής προσέλευσης του νησιού.

Μέσω αυτής, κάθε χρήστης:

* Μαθαίνει άμεσα ό, τι συμβαίνει στην περιοχή

* Ενημερώνεται με notification για όλα τα επείγοντα θέματα Πολιτικής Προστασίας που προκύπτουν

Η εφαρμογή «ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» είναι διαθέσιμη στο Google PlayStore και δεν έχει κανένα απολύτως κόστος για τους δημότες κι όσους κινούνται, εργάζονται ή ενδιαφέρονται για ότι συμβαίνει στη Σαλαμίνα και λειτουργεί μόνο με online σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όπως όλα δείχνουν ο εκσυγχρονισμός έχει ήδη φτάσει στο νησί της Σαλαμίνας και αλλάζει την ροή της κάθε πληροφορίας που ως τώρα λαμβάναμε και αφορά ένα ακόμη βήμα που βελτιστοποιεί την καθημερινότητα της Σαλαμίνας!

Την 2η Νοεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές συνοδευόμενο με γραπτή επιστολή αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Τίθεται λοιπόν υπόψιν των 19 Ελλήνων εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η σαφής ενημέρωση του Δήμου μας περί αναλύσεως των λόγων που αποσκοπούν στον τερματισμό της αλλοίωσης, εκμετάλλευσης, κακομεταχείρισης και τέλος της ασέβειας αυτού.

Οι παραλήπτες Ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, είναι αυτοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της Ευρωπαϊκής Ενωτική Αριστερά καθώς και εν συνέχεια Ευρωβουλευτές εκλεγμένοι με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει. Προσπαθούμε με πράξεις.

 

Η επιστολή προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Αξιότιμε κύριε Ευρωβουλευτή,

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), σύμφωνα με τους ιστορικούς, είναι το μεγαλύτερο πολεμικό γεγονός της Παγκόσμιας Ιστορίας. Για πολλούς είναι η «γενέθλια ημέρα της Ευρώπης» και η γενέθλια ημέρα της Δημοκρατίας, όπου η ενότητα των Ελλήνων νίκησε τους βαρβάρους και η δημοκρατία τον απολυταρχισμό.

Ο χώρος που συντελέστηκε η ναυμαχία ευρίσκεται στα ανατολικά παράλια της νήσου Σαλαμίνας και περιλαμβάνει τη χερσόνησο της Πούντας, όπου βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Σαλαμίνας, το αρχαίο λιμάνι των Αμπελακίων, από όπου απέπλευσε ο ελληνικός στόλος και τη χερσόνησο της Κυνόσουρας, όπου στήθηκε το τρόπαιο της νίκης των Ελλήνων και υπάρχει ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων.

Η εν λόγω περιοχή συμπεριλαμβανομένων των νησίδων Ψυτάλλειας, Αταλάντης, Αγίου Γεωργίου και των όρμων Αμπελακίων και Σεληνίων, έχει χαρακτηρισθεί ως «αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος… για να προστατευθεί από απειλούμενες ριζικές επεμβάσεις που θα εξαφάνιζαν κάθε στοιχείο ιστορικής μνήμης» (ΦΕΚ 305 τ. Β’ 26-05-1982).

Επιπλέον, ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων στην Κυνόσουρα από το 1966 (ΦΕΚ 429 τ. Β’ 08-07-1966) και η αρχαία Σαλαμίνα στην Πούντα από το 1969 (ΦΕΚ 84 τ. Β’ 05-02-1969) έχουν κηρυχθεί «ιστορικά διατηρητέα μνημεία».

Το 1992 (ΦΕΚ 104 τ. Β’ 17-02-1992) στην Πούντα και το 2001 (ΦΕΚ 1459 τ. Β’ 26-10-2001 και ΦΕΚ 1324 τ. Β’ 11-10-2001) στην Κυνόσουρα καθορίσθηκαν ζώνες Α’ απολύτου προστασίας και Β’ προστασίας στη στεριά καθώς και η θαλάσσια περιοχή γύρω από αυτή. Σε αυτές τις περιοχές, πρόσφατα, εγκρίθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για διαλυτήρια πλοίων (αρ. απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/68813/4143/20-07-2020).

Είναι καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο που αναφέρουμε παραπάνω.

Σε αυτές τις προστατευόμενες εκτάσεις στην Κυνόσουρα είναι ενεργές ναυπηγικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται σε επαφή με τον Τύμβο και αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου.

Ο Τύμβος, που έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να αποτελεί ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ, στραγγαλίζεται κυρίως από τις ναυπηγικές εργασίες, την υποβάθμιση του γύρω φυσικού τοπίου και της μεγάλης αλλοίωσης της εικόνας του όρμου προς Βορρά.

Ο αρχαιολογικός χώρος έχει σοβαρά προβλήματα και έχει υποστεί πληγές τοπιακές ή ασύμβατων χρήσεων. Η ρύπανση είναι μεγάλη με τα ναυάγια και τα σαπιοκάραβα να συμπληρώνουν μια απογοητευτική εικόνα.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην απέναντι περιοχή (χερσόνησο Πούντας), όπου δραστηριοποιούνται ναυπηγεία εντός αρχαιολογικής ζώνης Β’, τα οποία επεκτείνονται με επιχωματώσεις εντός της θαλάσσιας ζώνης, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο αρχαιολογικός χώρος αυτός προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα:

α) Η σύμβαση για την προστασία της Αρχαιολογικής κληρονομιάς, η οποία υπογράφτηκε στο Λονδίνο το 1969 και ρυθμίζει τα ζητήματα της αρχαιολογικής έρευνας (ανασκαφών καθώς και ζητήματα δημοσίευσης αρχαιολογικών ευρημάτων).

β) Η σύμβαση για την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης, που, υπογράφηκε στη Γρανάδα το 1985, με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με παράλληλη βελτίωση του αγροτικού ή αστικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο μίας ενιαίας αναπτυξιακής πολιτικής.

γ) Η σύμβαση για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς που υπογράφηκε στη Βαλέτα της Μάλτας το 1992, η οποία αποτελεί αναθεώρηση της Σύμβασης του Λονδίνου, και πραγματεύεται την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς (και των αρχαιολογικών χώρων), σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη των πόλεων.

δ) Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, (Φλωρεντία 2000).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από της ιδρύσεώς της προστατεύει και προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά ως στοιχείο Ενότητας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού. Παρακαλούμε λοιπόν ως εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως θέσετε στα αρμόδια όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών:

α) Το αίτημά μας να εξεταστεί αν τηρούνται οι ως άνω ή και άλλες σχετικές συνθήκες που προστατεύουν την αρχαιολογική κληρονομιά.

β) Το ερώτημα, πως σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει την τήρηση των παραπάνω Συνθηκών σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παραβίασή τους.

γ) Σε ό,τι αφορά τα διαλυτήρια πλοίων, αυτά απαγορεύονται στον Ελληνικό χώρο δεδομένου ότι δεν εμφανίζονται στη λίστα Ε.Ε. χωρών για «ανακύκλωση πλοίων». «Από τις 31 Δεκεμβρίου 2018, η ανακύκλωση όλων των μεγάλων θαλάσσιων σκαφών που φέρουν σημαία Ε.Ε. μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ναυπηγεία που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό κατάλογο εγκαταστάσεων ανακύκλωσης πλοίων. [Η λίστα αυτή] είναι το αποτέλεσμα του κανονισμού για την ανακύκλωση πλοίων της Ε.Ε. το μόνο νομικά δεσμευτικό και ολοκληρωμένο εργαλείο ανακύκλωσης πλοίων που ισχύει σήμερα στον κόσμο, το οποίο στοχεύει να καταστήσει την ανακύκλωση πλοίων πιο πράσινη και ασφαλέστερη» Πηγή: https://ec.europa.eu/info/news/new-eu-regime-safer-and-greener-ship-recycling-enters-force-2019-jan-08_en

Το ερώτημα κατά πόσον η λίστα αυτή είναι δεσμευτική, ειδικά στην περίπτωση που άδεια έχει εκχωρηθεί για «διάλυση» και όχι για «ανακύκλωση» πλοίων.

Η βοήθειά σας στο μεγάλο αυτό εγχείρημά μας θα είναι σημαντική και θα μας ανοίξει το δρόμο να φτάσουμε στην πραγματοποίηση του μεγάλου μας στόχου, που δεν είναι άλλος από την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Παναγόπουλος Δήμαρχος Σαλαμίνας

Το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου μας εξασφάλισε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) μετά από κατάθεση σχετικού φακέλου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το συνολικό ποσό των 385.000,00 ευρω για την σύνταξη μελετών ωρίμανσης έργων.

Από το ποσόν αυτό, 220.000 ευρω αφορούν μελέτες για αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό του λιμένος της Κούλουρης και 165.000 ευρω για αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό του λιμένος των Παλουκίων.

Με τις μελέτες αυτές στα χέρια μας θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις για έργα που θα αλλάξουν οριστικά και ριζικά την εικόνα των λιμανιών μας.

Τα λιμάνια μας είναι ουσιαστικός πόλος ανάπτυξης της Σαλαμίνας και αποτελεί προτεραιότητα μας η αναβάθμιση τους.

Οι υπηρεσίες του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου εργάστηκαν εντατικά, ώστε να καταθέσουμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας έναν πλήρη φάκελο και να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση αυτή. 
Δουλεύουμε συστηματικά για να αλλάξουμε το νησί μας.

Το 1947 η γενική συνέλευση των Η.Ε ενέκρινε ένα ψήφισμα δηλώνοντας ότι 24 Οκτωβρίου επίσημα θα κηρυχθεί ως ημέρα Ηνωμένων Εθνών. Η ημέρα των Η.Ε είναι τώρα χαρακτηριστική στα 189 κράτη μέλη των Η.Ε, σε όλο τον κόσμο.

Τη συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με τίτλο «Φωτίζουμε την Ευρώπη με το Μπλε των Ηνωμένων Εθνών» συντόνισε στην Ελλάδα το Δίκτυο SDG 17 Greece ως ο επίσημος φορέας για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην πατρίδα μας, κατόπιν πρόσκλησης του Γραφείου Επικοινωνίας του ΟΗΕ για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Δήμος Σαλαμίνας θερμός υποστηρικτής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας φωταγώγησε σε μπλε φωτισμό το δημαρχιακό Μέγαρο και κατόπιν εισήγησης του Δικτύου SDG 17 Greece προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, η οποία αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου και ομόφωνα ενέκρινε τη δράση.

Ασπαζόμαστε, υπηρετούμε, ενισχύουμε την ειρήνη, την αλληλεγγύη και ομόνοια μεταξύ των λαών. Ξεπερνάμε τα εμπόδια με τον αγώνα που οι Σαλαμινομάχοι πρόγονοι μας έδωσαν τη ζωή τους ως θυσία στην ιστορία που άλλαξε την πορεία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Δε διστάζουμε στην πρόκληση, επιδιώκουμε το μέλλον που τα Ημωμένα Έθνη οραματίστηκαν και απέδωσαν επι σειρά ετών ένα μέλλον ευγενές και αλληλέγγυο, ένα μέλλον με αξιοκρατία και σεβασμό στον άνθρωπο. Αυτό είναι η ιστορία μας, η ιστορία του τόπου μας πιο συγκεκριμένα, και αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.

Η Σαλαμίνα έχει χρώμα δικό της στον χάρτη των Εθνών, αυτό του υψηλού φρονήματος και τιμήματος των προγόνων της”, σημειώνει ο Δήμαρχος Γιώργος Παναγόπουλος. Ανάπτυξη, Σεβασμός, Ισότητα, Δικαιοσύνη αντηχεί από εδώ από τα ιερά ύδατα του τόπου θυσίας και προσφοράς. Σήμερα αισθανόμαστε ακόμα πιο υπερήφανοι αλλά και υπεύθυνοι για αυτό.

Το τελευταίο διάστημα καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε μια πρωτοφανή πανδημία για τα παγκόσμια δεδομένα. Η εξάπλωση και έξαρση του ιού Covid-19 έχει ποικιλοτρόπως αλλάξει τις ζωές όλων μας. Μέσα στις συνθήκες αυτές, οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων δεν θα μπορούσαν φυσικά να μείνουν ανεπηρέαστες. Για το λόγο αυτό έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικές εγκύκλιοι που καθορίζουν τα των Συνεδριάσεων (18318/13.03.2020, 40/20930/31-03-2020, 33282/29.05.2020, 60249/22.09.2020). Ειδικότερα, καταγράφονται τρεις τρόποι συνεδριάσεων:

  • Μέσω τηλεδιάσκεψης (με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένων πλατφορμών, προσαρμοσμένων σε πραγματικό περιβάλλον)
  • Δια περιφοράς (τηλεφωνικά, μέσω γραπτών μηνυμάτων, email, fax)
  • Δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών.

Πρόκειται, λοιπόν, για τρεις απολύτως νόμιμους τρόπους σύγκλησης των Δημοτικών Συμβουλίων.

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για τα δια περιφοράς συμβούλια τα οποία λαμβάνουν χώρα. Τα δια περιφοράς Συμβούλια αποτελούν νόμο του Κράτους, ακόμα και πριν από την έξαρση του κορωνοϊού (Ν.4635/2019).

Από τον Μάιο του τρέχοντος έτους και το πέρας του γενικού lockdown οι Συνεδριάσεις λαμβάνουν χώρα ανελλιπώς στην Αίθουσα Δημήτρης Μπόγρης κεκλεισμένων των θυρών (πλην κάποιων Συμβουλίων που πραγματοποιήθηκαν δια περιφοράς), μιας και μέχρι πρότινος πληρούσε η εν λόγω αίθουσα τις προϋποθέσεις τήρησης των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων.

Ο Δήμος μας, ήδη έχει ξεκινήσει ενέργειες έτσι ώστε οι Συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Καταλήγοντας, επισημαίνουμε το εξής. Η δημοκρατία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, κεκτημένο ετών και οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα δημοκρατικά ήθη. Ωστόσο, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα του Covid-19 όλο και αυξάνονται και τα πρώτα τοπικά lockdowns αποτελούν ήδη γεγονός, το αγαθό της υγείας είναι ανώτερο όλων και δεν μπαίνει σε κανένα ζύγι. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την υγεία όλων των συναδέλφων μας επιλέγοντας τους ασφαλέστερους τρόπους συνεδριάσεων.

Ωστόσο, λυπούμαστε και προβληματιζόμαστε βαθύτατα, διαπιστώνοντας ότι ακόμα και στα αυτονόητα, όπως είναι η διατήρηση της υγείας μας, δεν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας αλλά στείρας αντιπαράθεσης. Μάλιστα, αντιπαράθεση προς μια δημοτική Αρχή που απέδειξε την βούλησή της για την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και διαφάνεια των δημοτικών συμβουλίων, αφού για πρώτη φορά στη Σαλαμίνα με την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή πραγματοποιείται ζωντανή αναμετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Διοίκησης του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, από την Δευτέρα 5.10.2020 το Κ.Υ.  λειτουργεί και ως κέντρο αναφοράς covid-19.

Έτσι οι συμπολίτες μας που χρειάζονται εξέταση δεν θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε κέντρα αναφοράς εκτός νησιού αλλά θα μπορούν γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία να εξετάζονται στο νησί μας.

Θα πραγματοποιείται λήψη δειγμάτων τεστ covid-19 τις καθημερινές από τις 10.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ. κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 2132008550 σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και το κρίνει ο γιατρός του Κ.Υ.

Ο Δήμος Σαλαμίνας σε συνεργασία πάντα με την Διοίκηση του Κ.Υ. Σαλαμίνας και στη δεύτερη φάση της πανδημίας και ειδικά τώρα που οι ανάγκες και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι αυξημένες, θα κάνει ό,τι απαιτείται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για να προστατέψει την υγεία των δημοτών του και των παιδιών μας.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τον Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. Τον ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο, συζήτησαν για θέματα ανάπτυξης του νησιού, των έργων που προγραμματίζονται, τον ευχαρίστησε για την βοήθεια που έχει προσφέρει στον Δήμο και του απένειμε τιμητική κορνίζα για την προσφορά του στην Σαλαμίνα.

Στο πλαίσιο των Σαλαμινίων 2020, οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στην ιστορικότητα του γεγονότος και επεσήμαναν την νίκη ορόσημο τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού. Από το Δημαρχείο της Σαλαμίνας ο Υπουργός σημείωσε με την επίσκεψη του ότι παρά τις προκλήσεις της εποχής, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την αυτοδιοίκηση. Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό, τόνισε ότι το χαρτοφυλάκιο της ιστορικής νήσου της Σαλαμίνας είναι εκτενές, όπως εδώ και χρόνια της αξίζει, και σημείωσε πως οι προσπάθειες θα είναι αδιάκοπες και μεθοδευμένες προς την υλοποίηση έργων και καινούριων σελίδων για το μέλλον των πολιτών και του τόπου. "Η κυβέρνηση είναι δίπλα στον πολίτη και όχι στα γραφεία”, δήλωσε ο Υπουργός, ενώ ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι "Εκτιμούμε βαθύτατα τις παρεμβάσεις της Πολιτείας για την ανάδειξη του έργου και του αγώνα μας".

Ο Υπουργός είπε ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον Δήμο όπως και σε όλους τους Δήμους της χώρας μεριμνώντας απερίσπαστα για την βελτίωση της ζωής των πολιτών, την εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης αλλά και την ανάδειξη ακόμη και κάθε απομακρυσμένου Δήμου της χώρας μας.

Ο Δήμος Σαλαμίνας, κατόπιν της εισήγησης μου προς το Σώμα και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υπ’αρ. Α.Π.ΥΠΕΝ ΔΙΠΑ/68813/4143/20.7.2020 απόφασης του Γεν. Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί “έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της εταιρείας ‘ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ Α.Ε’, που βρίσκεται εντός της καθορισμένης από τον Ν. 4404/2006 χερσαίας ζώνης λιμένος ΟΛΠ στη περιοχή Κυνόσουρας στα Αμπελάκια Σαλαμίνας.

Παράλληλα, είμαι σε συνεχείς επαφές με όλους τους αρμοδίους φορείς ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη αυτή. Ο Δήμος μας θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για την προάσπιση των συμφερόντων του, που άπτονται της απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό θα γίνει με σοβαρότητα και κατά τρόπο θεσμικό.

Ο Δήμος μας αυτή την φορά δε θα μείνει αδρανής, όπως έμεινε το 2011 όταν πάλι σε ένα ναυπηγείο, που βρίσκεται εντός της Α’ αρχαιολογικής ζώνης στη θέση ‘Καμινάκι’ του όρμου Αμπελακίων ανανεώθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του (ΑΔΑ: 4Α3ΩΟΡ1Κ-Χ).

Ήδη κατά τη θητεία της νυν δημοτικής αρχής και κατόπιν ενεργειών και του Δήμου μας, μεγάλο μέρος της Κυνόσουρας, το νότιο τμήμα της, απαλλάχθηκε από τη χρήση της ως ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, όπως είχε οριστεί με την απόφαση της ΕΣΑΛ κατά την συνεδρίαση της 11-12-2012, πρακτικό 55ο  (ΑΔΑ: ΒΕΑΛΟΠ-ΩΝ4). Στη συνεδρίαση αυτή (της 11-12-2012) καθορίστηκε η χρήση γης της περιοχής Αμπελακίων και Κυνόσουρας ως ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και στην εν λόγω συνεδρίαση ουδείς εκπρόσωπος του Δήμου Σαλαμίνας παρέστη. Σήμερα πια στα τμήματα αυτά (που περιλαμβάνουν τη νότια πλευρά της Κυνόσουρας) η χρήση γης ορίζεται ως αγροτική δραστηριότητα, γενική κατοικία, τουριστικές εγκαταστάσεις/αλιευτικός λιμενίσκος και πλωτές μη μόνιμες κατασκευές και ναύδετα υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης, ο Δήμος Σαλαμίνας έχει ήδη αιτηθεί την ένταξη του στο πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, και περιοχές προς πολεοδόμηση (επεκτάσεις σχεδίων ή νέες αναπτύξεις). Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος μας για πρώτη φορά προτίθεται με την έγκριση του Τ.Π.Σ. να ζητήσει τον καθορισμό της χρήσης γης των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων του όρμου Αμπελακίων και Κυνόσουρας ως αρχαιολογικό πάρκο αποκλειομένης κάθε άλλης δραστηριότητας που αντίκειται στον ιστορικό και μνημειακό χαρακτήρα της περιοχής.

Ο αγώνας μας όμως δε σταματά και θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα, με ρεαλισμό και με προσήλωση στους στόχους μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Σελίδα 1 από 2

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ