ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη, την Αντιπεριφέρεια Νήσων και την Αντιπεριφερειάρχη κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο, την αντικατάσταση φθαρμένων και επικίνδυνων στύλων φωτισμού της Λεωφόρου Αιαντείου.

Αποκαταστήσαμε, έτσι, τον οδοφωτισμό σε μια κεντρικότατη λεωφόρο του νησιού.

Ένα έργο ασφάλειας για τους πολίτες.

Συνεχίζουμε!

Με τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας της καθημερινής μας ζωής και με τη δέουσα προσοχή στην προστασία της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών της Νήσου μας, αρχίζει και πάλι ο σχεδιασμός για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος.

Η «Ομάδα Εργασίας Συντονισμού και Οργάνωσης Επετειακών Εκδηλώσεων και Διεθνοποίησης» του Δήμου μας, που απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους και μέλη της κοινωνίας της Σαλαμίνος υπό την προεδρία του Δημήτρη Ελευσινιώτη, καταρτίζει σχετικό πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό θα γνωστοποιηθεί στο κοινό αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις των λοιπών αρμόδιων εθνικών και περιφερειακών φορέων για τον εορτασμό της επετείου.

Ολοκληρώσαμε τις εργασίες μυοκτονίας και απεντόμωσης κοινοχρήστων χώρων και φρεατίων του Δήμου μας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εργασίες σε δημοτικά κτήρια και κοιμητήρια.

Σε συνδυασμό με τις εργασίες επίγειας εφαρμογής των ψεκασμών προνυμφοκτονίας που εκτελεί στη Σαλαμίνα η Περιφέρεια Αττικής και η Αντιπεριφέρεια Νήσων τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, θωρακίζουμε το νησί μας.

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο δρόμο που συνδέει το Αιάντειο με τα Κανάκια.

  • Προχωρήσαμε σε διαπλάτυνση του οδοστρώματος, κυρίως στις επικίνδυνες στροφές για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Λύσαμε οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των λιμνάζοντων υδάτων, σε στροφή στη Δημηγγέλα, που καθιστούσε επικίνδυνη την διέλευση των οχημάτων αλλά και ταλαιπωρούσε τους κατοίκους της περιοχής, με την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων.

Συνεχίζουμε!

Το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου μας προχώρησε στην πλακόστρωση του παραλιακού πεζοδρομίου στο κέντρο της Σαλαμίνας (στο ύψος της παιδικής χαράς και των γηπέδων τέννις).

Βήμα βήμα κάνουμε το νησί μας πιο όμορφο.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών,  ο Δήμος Σαλαμίνας παρέχει πλέον δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) στους κατοίκους του νησιού.

Έχουν εγκατασταθεί σημεία ασύρματης πρόσβασης (WiFi) στο κέντρο της Σαλαμίνας, σε όλη την παραλία, από την δημοτική ιχθυαγορά έως την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, με αποτέλεσμα όλοι να μπορούν να έχουν δωρεάν ίντερνετ μέσω ασύρματου δικτύου επιλέγοντας στη συσκευή τους το WiFi4EU.

Σε δεύτερη φάση θα εγκατασταθούν περισσότερα σημεία WiFi για να αυξηθούν οι περιοχές που θα μπορούν οι συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν ίντερνετ.

Με πολλή δουλειά…συνεχίζουμε!

41 συνεχόμενες ημέρες. Από τις 23 Μαρτίου… Τουλάχιστον 450 μερίδες ημερησίως… Από σπίτι σε σπίτι, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το νησί.

Δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που χρειάζονταν την βοήθεια μας. Να τους πάμε στο σπίτι τους, όπου και αν μένουν, ένα πιάτο ζεστό μαγειρεμένο φαγητό. Για να μείνουν σπίτι, να μείνουν ασφαλείς. Κοντά σ’ αυτούς και όσοι μας ζητούσαν καθημερινά να τους πάμε στο σπίτι τα φάρμακα τους ή τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Μια μοναδικής φύσεως πρόκληση που αποτέλεσε και την μεγαλύτερη δοκιμασία και απόδειξη των δυνατοτήτων μας συνάμα.

Μετά από 41 ημέρες, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ! Η Σαλαμίνα τα κατάφερε. Να προστατέψει τους ανθρώπους της, να κρατήσει αυτούς που κινδύνευαν ασφαλείς.

Τώρα, επιστρέφοντας η χώρα στην κανονικότητα μπορούμε πια από την Δευτέρα 4 Μαΐου να διακόψουμε το καθημερινό συσσίτιο. Θα συνεχίσουμε για τους δικαιούχους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Επικεντρωνόμαστε στο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.  Ήδη σε 7 μήνες αυξήσαμε τους δικαιούχους από 100, που βρήκαμε, σε 170 οικογένειες και σύντομα θα τις αυξήσουμε και άλλο. Ετοιμάζουμε και άλλες πρωτοβουλίες για την στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Τέλος, δεν θα μπορούσα για μια ακόμη φορά να μην ευχαριστήσω για όλη αυτή την προσπάθεια τους συνεργάτες μου, όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, το προσωπικό της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και του Α.ΚΟΙ.ΠΟ.Π, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κα Βάσω Θεοδωρσκοπούλου Μπόγρη, που φρόντισαν το Πάσχα να διανείμουμε γιορτινό φαγητό στους συμπολίτες μας, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνο και τον π. Τιμόθεο Νομικό καθώς και τις κυρίες από το συσσίτιο του Αγ. Ανδρέαταματίνα Νομικού, Ειρήνη Μακρή, Βάσω Ανουσάκη, Αφροδίτη Σταμίδη), την Έφη Ζήση και τους εθελοντές από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (Γιάννη Μακρή , Μαρίνα Δέντε, Γιάννα Παπαφίλη, Μάχη Ζαρουμανδάλου, Παναγιώτη Βλάμη), τους σπουδαίους εθελοντές μας (τον Κωνσταντίνο Σεβαστιαδη, την Άντζελα Γρυπάρη, την Κάτια Λογοθέτη, την Αθήνα Κοντοπούλου, την Πέννυ Γατσή, τον  Νίκο Δημητρόπουλο και τον Παναγιώτη Βουδούρη από το ΟΦΔ Κλιμάκιο Σαλαμίνας, την Ιωάννα Κανάκη, την Λίτσα Ταλαιπώρου, την Λίτσα Στοκάκου, την Βάγια Κεραμάρη, την Τάνια Βιλλιώτη, τον Στέλιο Μαζιώτη, την Βάσω Καπαραλιώτη, τον Κώστα Τσουβαλά , πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Σαλαμίνας ‘Η Μεγαλόνησος’ και τα μέλη του Συλλόγου, τον Δημήτρη Μπίλλη, τον Γιάννη Χριστοδούλου, την Άννα Χατζοβούλου, τον Χάρη Βουγιουκλάκη).

Επίσης, τις επιχειρήσεις της Σαλαμίνας που στάθηκαν δίπλα μας (Τα αρτοποιεία Μεταλλίκη, αρτοποιεία Μπεγνή, αρτοποιεία Γκουτζαμάνης, αρτοποιεία Φραγκιάς, αρτοποιεία Άρτος Ελλήνων, το κατάστημα κατεψυγμένων ειδών ‘Μπακαλ’, τα Κρεοπωλεία Ρεμέτζο, Ρίζου Φωτούλα, Σέρφας, Βοϊδήλας Κωνσταντίνος, Καπετάνιος, τους παραγωγούς μελιού Αντώνη και Κατερίνα Κανάκη, το κατάστημα ‘Γερμανός’ στην Σαλαμίνα, τα σούπερ μάρκετ Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, τα Ναυπηγεία Σπανόπουλου και Ναυπηγεία Μπεκρή), αλλά και ιδιώτες όπως οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Σοφία Λαλούση Καρνέση και κα Καραγιάννη Ευαγγελία καθώς και ο κ.  Φίλιππος Ανδριανός. Ακόμη, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που πάντα είναι δίπλα μας, και τον Σύλλογο Ελπίδα, τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και το ‘Όλοι μαζί μπορούμε’, τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Σαλαμίνας, την ΔΗ.ΤΟ. ΝΔ Σαλαμίνας, το Σωματείο Εμπόρων και Παραγωγών Αττικής «Αγ. Γεράσιμος».

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Ο Δήμος Σαλαμίνας πραγματοποίησε την 13η/4/20 απολυμάνσεις ως μέσο πρόληψης κατά του κορωνο-ϊού σε οικισμούς Ρομά σε όλο το νησί και συνεχίζει δράσεις ενημέρωσης των Ρομά για τον κορωνο-ϊό και τα μέτρα υγιεινής. Τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθούν είδη καθαριότητας. 

Σύμφωνα με την από 20.03.2020 Κ.Υ.Α. αποφασίστηκε:

Ο προσωρινός περιορισμός εν όλω των μετακινήσεων επιβατών δια θαλάσσης με κάθε τύπο πλοίου και σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, πορθμείων, λαντζών και θαλασσίων ταξί από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του Κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει:

  1. Τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που μετακινούνται από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα
  2. Τους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ αυτών
  3. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.
  4. Τους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
  5. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
  6. Τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά
  7. Κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως εκείνων που αφορά σε παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, υγείας και κοινής ωφέλειας.

Η ιδιότητα των περιπτώσεων (α) – (στ) της προηγούμενης παραγράφου αποδεικνύεται με την επίδειξη των αποδεικτικών πιστοποίησης αυτής κατά την έκδοση των εισιτηρίων των επιβατών. Εφόσον τα εισιτήρια έχουν εκδοθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται κατά και πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία ή σκάφη. Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή αποδεικνύεται με την επίδειξη ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη ή βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο.

 

Επειδή θα προκύπτουν ερωτήματα πολιτών σχετικά με την βεβαίωση μόνιμης διαμονής παραθέτουμε την σχετική διάταξη Νόμου που την προβλέπει:

Άρθρο 279, Ν.3463/2006

Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας

Η ιδιότητα μόνιμου κατοίκου, όπου αυτή απαιτείται, βεβαιώνεται από τον Δήμαρχο ή το Πρόεδρο της Κοινότητας. Η οικεία βεβαίωση χορηγείται εφόσον προκύπτει πραγματική εγκατάσταση στο Δήμου ή στην Κοινότητα, που αποδεικνύεται με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο απόδειξης λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο. ή αντιγράφου εκκαθαριστικού της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.). Εάν, αιτιολογημένα, η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, αποδεικνύεται από τον ενδιαφερόμενο με κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο. Η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό μέσο. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση της βεβαίωσης με παράθεση ειδικής αιτιολογίας.

Για τη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας, αιτήσεις οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: salaminarelay@gmail.comή με FAXστο 2132027312, συνυποβάλλοντας τα σχετικά αποδεικτικά της μόνιμης διαμονής τους έγγραφα. Το έντυπο της αίτησης μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Σαλαμίνας www.salamina.gr

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από σήμερα και τη Δευτέρα το πρωί 23/03/2020, θα λάβουν οι αιτούντες ηλεκτρονικά τη βεβαίωση (εφόσον τη δικαιούνται).

Για όσους δε δύναται να υποβάλουν την αίτησή τους με τους ως άνω τρόπους και λόγω της έκτακτης αυτής συνθήκης, θα μπορούν να προσέρχονται στο Δημαρχείο Σαλαμίνας από τη Δευτέρα, 23/03/2020 και θα παραδίδουν την αίτησή τους σε υπάλληλο του Δήμου που θα βρίσκεται στην είσοδο του κτηρίου και έξω από αυτό, ο οποίος και θα τη μεταφέρει στους αρμοδίους υπαλλήλους για τη διευθέτησή της. Τα αιτήματα θα εξετάζονται άμεσα και θα χορηγούνται (στις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθούν) οι σχετικές βεβαιώσεις. Οι προσερχόμενοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τηρούν μεταξύ τους απόσταση 2 μέτρων.

Προς εξυπηρέτηση των πολιτών, ενημερώνουμε ότι δύναται να λάβουν τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας εύκολα και γρήγορα και στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε.: https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί σχετικά με τη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης διαμονής ότι μοναδικό μας μέλημα είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του Νόμου και της οδηγίας των αρμοδίων Αρχών περί περιορισμού των μετακινήσεων.

 

Τα μέτρα πρόληψης κατά του Κορωνοϊού, που οφείλουμε ως Δήμος να λάβουμε δεν μας επιτρέπουν, δυστυχώς, να γιορτάσουμε την τελετή της «Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας», όπως είχαμε προγραμματίσει.

Στο πλαίσιο αυτό ματαιώνεται η προσέλευση – συμμετοχή των σχολείων στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί την
Κυριακή, 15-Μαρτίου-2020 στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.

Η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία θα διεξαχθεί στη διαδρομή: Οδός Σαλαμινομάχων (Παλούκια) ð Λεωφόρος Αμπελακίων ð Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου (Δημαρχείο Αμπελακίων) ð Ακτή Θεμιστοκλέους ð Λεωφόρος Κυνόσουρας (Τύμβος).

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί από τη συμβολή Ακτής Θεμιστοκλέους και Λεωφόρος Κυνόσουρας μέχρι τον Τύμβο αυστηρά από τις 09:00 έως το πέρας της εκδήλωσης (για όσους παρευρεθούν στην Τελετή, η προσέλευση θα ολοκληρωθεί ως τις 09:00).

Την Πέμπτη, 12-Μαρτίου-2020 και ώρα 12:00 θα διανεμηθούν στην αυλή του Δημαρχείου τα επετειακά μπλουζάκια σύμφωνα με τις λίστες που έχουν παραδοθεί από τα σχολεία και τους Συλλόγους.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ