ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Ο Δήμος Σαλαμίνας, κατόπιν της εισήγησης μου προς το Σώμα και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υπ’αρ. Α.Π.ΥΠΕΝ ΔΙΠΑ/68813/4143/20.7.2020 απόφασης του Γεν. Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί “έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της εταιρείας ‘ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ Α.Ε’, που βρίσκεται εντός της καθορισμένης από τον Ν. 4404/2006 χερσαίας ζώνης λιμένος ΟΛΠ στη περιοχή Κυνόσουρας στα Αμπελάκια Σαλαμίνας.

Παράλληλα, είμαι σε συνεχείς επαφές με όλους τους αρμοδίους φορείς ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη αυτή. Ο Δήμος μας θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για την προάσπιση των συμφερόντων του, που άπτονται της απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό θα γίνει με σοβαρότητα και κατά τρόπο θεσμικό.

Ο Δήμος μας αυτή την φορά δε θα μείνει αδρανής, όπως έμεινε το 2011 όταν πάλι σε ένα ναυπηγείο, που βρίσκεται εντός της Α’ αρχαιολογικής ζώνης στη θέση ‘Καμινάκι’ του όρμου Αμπελακίων ανανεώθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του (ΑΔΑ: 4Α3ΩΟΡ1Κ-Χ).

Ήδη κατά τη θητεία της νυν δημοτικής αρχής και κατόπιν ενεργειών και του Δήμου μας, μεγάλο μέρος της Κυνόσουρας, το νότιο τμήμα της, απαλλάχθηκε από τη χρήση της ως ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, όπως είχε οριστεί με την απόφαση της ΕΣΑΛ κατά την συνεδρίαση της 11-12-2012, πρακτικό 55ο  (ΑΔΑ: ΒΕΑΛΟΠ-ΩΝ4). Στη συνεδρίαση αυτή (της 11-12-2012) καθορίστηκε η χρήση γης της περιοχής Αμπελακίων και Κυνόσουρας ως ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και στην εν λόγω συνεδρίαση ουδείς εκπρόσωπος του Δήμου Σαλαμίνας παρέστη. Σήμερα πια στα τμήματα αυτά (που περιλαμβάνουν τη νότια πλευρά της Κυνόσουρας) η χρήση γης ορίζεται ως αγροτική δραστηριότητα, γενική κατοικία, τουριστικές εγκαταστάσεις/αλιευτικός λιμενίσκος και πλωτές μη μόνιμες κατασκευές και ναύδετα υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης, ο Δήμος Σαλαμίνας έχει ήδη αιτηθεί την ένταξη του στο πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, και περιοχές προς πολεοδόμηση (επεκτάσεις σχεδίων ή νέες αναπτύξεις). Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος μας για πρώτη φορά προτίθεται με την έγκριση του Τ.Π.Σ. να ζητήσει τον καθορισμό της χρήσης γης των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων του όρμου Αμπελακίων και Κυνόσουρας ως αρχαιολογικό πάρκο αποκλειομένης κάθε άλλης δραστηριότητας που αντίκειται στον ιστορικό και μνημειακό χαρακτήρα της περιοχής.

Ο αγώνας μας όμως δε σταματά και θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα, με ρεαλισμό και με προσήλωση στους στόχους μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Συνεχίζεται κανονικά απόψε (8.08.20) η πεζοδρόμηση της παραλίας της Σαλαμίνας.

Μετά τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων απαλλάσσεται από τον αποκλεισμό κυκλοφορίας οχημάτων το τμήμα της Ακτής Καραϊσκάκη από την οδό Αγίου Μηνά έως την Λ.Φανερωμένης. Συνεπώς, η πεζοδρόμηση θα έχει ως σημείο εκκίνησης την οδό Αγίου Μηνά.

Η πεζοδρόμηση στην παραλία της Σαλαμίνας ήρθε για να μείνει!

Τόσο στις 17-18/07/2020 όσο και στις 30-31/07/2020 έγιναν ειδικές αστυνομικές δράσεις από μεικτά κλιμάκια (Ο.Π.Κ.Ε., Τροχαία, Ασφάλεια) της Ελληνικής Αστυνομίας στο νησί, στα πλαίσια της πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας. Έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι, προσαγωγές και συλλήψεις.

Είχαν προηγηθεί ανάλογες αστυνομικές δράσεις στις 17-18/07/2020, στις 10-11/07/2020 και στις 27-28/06/2020.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία για την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση στο νησί μας.

Ακόμη ένα ρεύμα ανακύκλωσης ενεργοποιήθηκε στο Δήμο μας, αυτό της Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Συσκευών.

Για τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές, τοποθετήθηκαν ειδικά πλαστικά κουτιά στο Δημαρχείο και σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα (Σαλαμίνας, Αμπελακίων, Σεληνίων και Αιαντείου), στα οποία μπορεί ο κάθε πολίτης να τις εναποθέτει.

Οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, συγκεντρώνονται σε εργάσιμες ώρες στο παλιό αμαξοστάσιο (Οδός Αναπαύσεως, δίπλα από το Νεκροταφείο), με τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4640001, υπεύθυνος κ.Μιχάλης Σγούρδας.

Η πρώτη συγκεντρωτική ενέργεια του Δήμου έλαβε χώρα περίπου πριν 2 μήνες, όπου ανακυκλώθηκαν όλες οι χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές που υπήρχαν στα δημοτικά κτίρια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανακυκλωθούν 2.530 κιλά, πράγμα το οποίο είχε αντίκτυπο τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και σε οικονομικό όφελος για το Δήμο.

Ο Δήμος μας έχει προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο την ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων ξεχωριστών ρευμάτων ανακύκλωσης από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη, την Αντιπεριφέρεια Νήσων και την Αντιπεριφερειάρχη κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο, την αντικατάσταση φθαρμένων και επικίνδυνων στύλων φωτισμού της Λεωφόρου Αιαντείου.

Αποκαταστήσαμε, έτσι, τον οδοφωτισμό σε μια κεντρικότατη λεωφόρο του νησιού.

Ένα έργο ασφάλειας για τους πολίτες.

Συνεχίζουμε!

Με τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας της καθημερινής μας ζωής και με τη δέουσα προσοχή στην προστασία της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών της Νήσου μας, αρχίζει και πάλι ο σχεδιασμός για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος.

Η «Ομάδα Εργασίας Συντονισμού και Οργάνωσης Επετειακών Εκδηλώσεων και Διεθνοποίησης» του Δήμου μας, που απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους και μέλη της κοινωνίας της Σαλαμίνος υπό την προεδρία του Δημήτρη Ελευσινιώτη, καταρτίζει σχετικό πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό θα γνωστοποιηθεί στο κοινό αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις των λοιπών αρμόδιων εθνικών και περιφερειακών φορέων για τον εορτασμό της επετείου.

Ολοκληρώσαμε τις εργασίες μυοκτονίας και απεντόμωσης κοινοχρήστων χώρων και φρεατίων του Δήμου μας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εργασίες σε δημοτικά κτήρια και κοιμητήρια.

Σε συνδυασμό με τις εργασίες επίγειας εφαρμογής των ψεκασμών προνυμφοκτονίας που εκτελεί στη Σαλαμίνα η Περιφέρεια Αττικής και η Αντιπεριφέρεια Νήσων τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, θωρακίζουμε το νησί μας.

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο δρόμο που συνδέει το Αιάντειο με τα Κανάκια.

  • Προχωρήσαμε σε διαπλάτυνση του οδοστρώματος, κυρίως στις επικίνδυνες στροφές για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Λύσαμε οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των λιμνάζοντων υδάτων, σε στροφή στη Δημηγγέλα, που καθιστούσε επικίνδυνη την διέλευση των οχημάτων αλλά και ταλαιπωρούσε τους κατοίκους της περιοχής, με την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων.

Συνεχίζουμε!

Το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου μας προχώρησε στην πλακόστρωση του παραλιακού πεζοδρομίου στο κέντρο της Σαλαμίνας (στο ύψος της παιδικής χαράς και των γηπέδων τέννις).

Βήμα βήμα κάνουμε το νησί μας πιο όμορφο.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών,  ο Δήμος Σαλαμίνας παρέχει πλέον δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) στους κατοίκους του νησιού.

Έχουν εγκατασταθεί σημεία ασύρματης πρόσβασης (WiFi) στο κέντρο της Σαλαμίνας, σε όλη την παραλία, από την δημοτική ιχθυαγορά έως την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, με αποτέλεσμα όλοι να μπορούν να έχουν δωρεάν ίντερνετ μέσω ασύρματου δικτύου επιλέγοντας στη συσκευή τους το WiFi4EU.

Σε δεύτερη φάση θα εγκατασταθούν περισσότερα σημεία WiFi για να αυξηθούν οι περιοχές που θα μπορούν οι συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν ίντερνετ.

Με πολλή δουλειά…συνεχίζουμε!

Σελίδα 1 από 2

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ