ΠΕΡΑΜΑ

Ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης του Περάματος αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία και την Περιφέρεια Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 4.096.000 εκατ. ευρώ.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Πειραιά και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Σταυρούλα Αντωνάκου συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Περάματος και η σπουδαιότητα υλοποίησης ενός τέτοιου μεγάλου έργου για την προστασία της πόλης και των κατοίκων της από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει την επέκταση μέρους του υφιστάμενου δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ομβρίων σε περιοχές εντός Ρυμοτομικού Σχεδίου του Άνω Περάματος και την κατασκευή μέρους του τριτεύοντος δικτύου με τελικό αποδέκτη την ευρύτερη παράκτια περιοχή του Δήμου.

Η έλλειψη σημαντικού δευτερευόντος δικτύου ομβρίων στις κάθετες οδούς, όπως επίσης και στο Άνω Πέραμα, οδηγούν τις απορροές σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων στους υφιστάμενους κεντρικούς συλλεκτήρες που βρίσκονται επί των Λεωφόρων Δημοκρατίας και Ειρήνης, με αποτέλεσμα τη επιβάρυνσή τους.

Με την ολοκληρωτική κατασκευή του έργου θωρακίζεται αντιπλημμυρικά το Πέραμα:

  • Διαχωρίζονται οι απορροές
  • Αποσυμφορίζονται οι συλλεκτήριοι αγωγοί
  • Βελτιώνεται η υδραυλική συμπεριφορά του δικτύου ομβρίων

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης έθεσε επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης,  στον Περιφερειάρχη Αττικής και άλλα ζητήματα που θεωρούνται μέγιστης προτεραιότητας για τη Δημοτική Αρχή, όπως είναι η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και η ολοκλήρωση της κατασκευής του Παιδικού Σταθμού, που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Υπεγράφη η σύμβαση ενός πολύ μεγάλου και σημαντικού έργου για το Πέραμα. Η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου θέσαμε σε άμεση προτεραιότητα την υλοποίησή αυτού του πολύ σημαντικού έργου.

Με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θεωρούμε ότι η πόλη θωρακίζεται αντιπλημμυρικά, οι πολίτες θα νιώθουν πλέον ασφαλείς και δεν θα ανησυχούν στο ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων.

Να επισημάνω πώς βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία τόσο με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, όσο και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ώστε από κοινού και με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πόλη».

Τη λάμψη και τη μαγεία των Χριστουγέννων σε κάθε γειτονιά μεταφέρει φέτος ο Δήμος Περάματος, συνθέτοντας ένα μοναδικό σκηνικό με χιλιάδες λαμπιόνια, εντυπωσιακό στολισμό και λαμπερά διακοσμητικά στοιχεία σε κάθε γειτονιά.

Μετά τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν υπό τους ήχους της ορχήστρας «SAXATHLON», που ουσιαστικά κήρυξε και την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, ανοίγει τις πύλες του από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2022 το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στην Πλατεία Ηρώων.

Δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και την φάτνη, το πιο φωτεινό χριστουγεννιάτικο πάρκο δίνει φέτος ραντεβού με μικρούς και μεγάλους για υπέροχες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίσεις και πολύ παιχνίδι!

Το «Χριστουγεννιάτικο χωριό» του Δήμου Περάματος περιλαμβάνει ξύλινα σπιτάκια, μία γιγαντιαία χιονόμπαλα με πλούσιο διάκοσμο (snow globe), χριστουγεννιάτικη φουσκωτή αψίδα, το σπίτι του Άγιου Βασίλη, ένα υπέροχο carousel και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης δήλωσε:

«Με αισιοδοξία και χαμόγελο δίνουμε το σύνθημα: ο Δήμος Περάματος γιορτάζει! Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο κορωνοϊός επιβάλει τους δικούς του κανόνες, αλλά η ανάγκη για θετική ενέργεια και χριστουγεννιάτικη μαγεία είναι μεγάλη. Με φαντασία και περίσσευμα αγάπης ο Δήμος Περάματος έχει διοργανώσει μία σειρά από πρωτότυπες δράσεις που θα δώσουν χαρά στους πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, τα παιδιά. Παράλληλα, στόχος μας και φέτος είναι να μεταφερθεί η μαγεία των Χριστουγέννων σε κάθε γειτονιά του Δήμου Περάματος στολίζοντας την πόλη, με λαμπιόνια και στολίδια από νωρίς και από άκρη σε άκρη. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναφέρουμε την αισιοδοξία, με εκδηλώσεις που θα δώσουν χαρά στα παιδιά αλλά θα τονώσουν και την τοπική  μας αγορά. Ευχόμαστε σε όλους καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές και προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας, ώστε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί στο Χριστουγεννιάτικο χωριό της πόλης μας».

Σε ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης συναντήθηκε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) Α.Ε. κ. Απόστολο Καμαρινάκη, στο Δημαρχείο της πόλης, με θέμα τη συνεργασία των δύο πλευρών για την ανάπτυξη μίας καινοτόμου θαλάσσιας διαδρομής.

Η «Θαλάσσια Ιερά Οδός» αφορά την χάραξη μιας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση με την αρχαία χερσαία Ιερά Οδό, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης την Ελευσίνα με τους παραλιμένιους Δήμους του ευρύτερου Πειραιά, μέσω πλοιαρίων, που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης και αναψυχής. Η χάραξη της νέας θαλάσσιας σύνδεσης αποτελεί την βάση για την πολιτιστική προβολή και τουριστική προώθηση της περιοχής.

Έπειτα από τη σύσκεψη ακολούθησε περιήγηση-αυτοψία σε χώρους του παραλιακού μετώπου της πόλης συνδεόμενους άμεσα με την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.  Στα 7,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής της πόλης του Περάματος ήταν παρατεταγμένα τα πλοία Ελλήνων και Περσών για τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», ενώ ο Πέρσης Βασιλιάς Ξέρξης παρακολούθησε την συντριπτική ήττα του στόλου του σε μία από τις βραχώδεις κορυφές του όρους Αιγάλεω, στο Πέραμα, με την τοποθεσία αυτή να είναι γνωστή ως «ο Θρόνος του Ξέρξη».

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Περάματος αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών πόλεων που έχει ως στόχο την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέσω των ιστορικών περιοχών που τον δημιούργησαν.

Ο Δήμος Περάματος έχοντας ως στόχο την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του Δήμου μας παρέχει μέσω της Δημοτικής Ιματιοθήκης είδη ένδυσης, υπόδησης και άλλων χρηστικών αντικειμένων καινούργιων ή μεταχειρισμένων σε καλή κατάσταση.

Βασικό κριτήριο για την παραλαβή ρουχισμού από την Δημοτική Ιματιοθήκη είναι η διαπίστωση της οικονομικής αδυναμίας, η οποία αποδεικνύεται από το εισόδημα σε συνδυασμό με την εξέταση και άλλων κοινωνικών κριτηρίων όπως η ανεργία, η οικογενειακή κατάσταση, οι γενικότερες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και η εντοπιότητα.

Η Δημοτική Ιματιοθήκη στεγάζεται στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, στο χώρο της Πρόνοιας. Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πολίτες που επιθυμούν να παραλάβουν ρουχισμό πρέπει να επικοινωνήσουν για ραντεβού στο τηλέφωνο 210-4020447.

Ωράριο Λειτουργίας της Δημοτικής Ιματιοθήκης: Δευτέρα και Τετάρτη 09.00-13.00.

Παράλληλα, οι δημότες που επιθυμούν να προσφέρουν ρούχα και διάφορα είδη ιματισμού μπορούν να αφήνουν τη δωρεά τους κατόπιν ραντεβού στον προαναφερόμενο χώρο. Για την είσοδο στον χώρο της Δημοτικής Ιματιοθήκης, υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Ο Δήμος Περάματος συμμετέχει στη δράση του «Όλοι μαζί μπορούμε» με σκοπό την συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα παιδιά οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες.

Η συγκέντρωση των ειδών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 14.00, στο Β’ ΚΑΠΗ του Δήμου Περάματος, στη διεύθυνση Λ. Ειρήνης 36 και Βοσπόρου 11Β.

Τα σχολικά είδη που θα προσφερθούν στη δράση πρέπει να είναι καινούρια, ή μεταχειρισμένα, σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.

Ενδεικτικά είδη που μπορούν να προσφερθούν είναι: σχολικές τσάντες, τετράδια, σχολικοί άτλαντες (γεωγραφικοί και πολιτικοί), τέμπερες – κηρομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής – ακουαρέλες, μαρκαδόροι – ξυλομπογιές, μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, διορθωτικά, πινέλα, κασετίνες, ντοσιέ και ανταλλακτικά φύλλα, φάκελοι με λάστιχο, χαρτί Α4, διαφάνειες, κόλλες (στικ και υγρές), πλαστελίνες, διάφανο αυτοκόλλητο για την προστασία βιβλίων, ψαλιδάκια, γεωμετρικά όργανα.

Στο ξεκίνημα αυτής της νέας δύσκολης σχολικής χρονιάς είναι σημαντικό να στηρίξουμε -και μέσω αυτής της δράσης- τις ευάλωτες οικογένειες της πόλης μας, ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν τα αναγκαία σχολικά είδη.                               

Απολύτως έτοιμα είναι τα σχολεία του Δήμου Περάματος για να υποδεχτούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά.

Ο Δήμος Περάματος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αλλά και για την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ο Δήμος Περάματος προχώρησε έγκαιρα:

  • • Στα απαραίτητα έργα συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών μονάδων
  • • Στην πρόσληψη προσωπικού για την καθαριότητα και την υγιεινή των σχολείων

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Περάματος προχώρησε από την 1η Σεπτεμβρίου στην πρόσληψη 28 εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας, πλήρους απασχόλησης, που έχουν ήδη τοποθετηθεί στα σχολεία, για να προετοιμάσουν άριστα τις σχολικές μονάδες, οι οποίες και φέτος δυστυχώς θα λειτουργήσουν κάτω από συνθήκες πανδημίας.

Η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου Περάματος, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την σχολική κοινότητα, για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος προκύψει.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης δήλωσε: 

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιστρέφουν στα θρανία για μια νέα σχολική χρονιά που ελπίζουμε και αισιοδοξούμε να είναι καλύτερη από αυτή που προηγήθηκε.

Η Δημοτική Αρχή Περάματος και οι υπηρεσίες του Δήμου μερίμνησαν, ώστε όλα τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς με ασφάλεια.

Προχωρήσαμε στα απαραίτητα έργα συντήρησης αλλά και στην πρόσληψη προσωπικού στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, ώστε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό την καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και την υγειονομική ασφάλεια όλων.

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες λόγω του κορωνοϊού, γι’ αυτό και πρέπει να προσαρμοστούμε όλες και όλοι στα νέα δεδομένα, να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και υπεύθυνοι.

 Μια προσαρμογή που αλλάζει τις συνήθειές μας, αλλά προστατεύει την υγεία μας. Εύχομαι σε μαθητές, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς μία καλή σχολική χρονιά, με υγεία για όλους και ανοιχτές σχολικές μονάδες».

*Η φωτογραφία από το χθεσινό αγιασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος όπου παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και ο Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης για την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Ο Δήμος Περάματος τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη παρευρέθη με αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής της πόλης, τη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, στις 7:00 μ.μ., στην Πύλη Ε3 του Πειραιά, για να τον αποχαιρετήσει στο τελευταίο του ταξίδι προς τον Γαλατά Χανίων, όπου και θα ταφεί.

Το τεράστιο πνευματικό και κοινωνικό του έργο θα μνημονεύεται από τις επόμενες γενιές. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μία παγκόσμια προσωπικότητα με πλήθος διακρίσεων, αλλά και ένας αγωνιστής της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Τον αποχαιρετούμε με βαθιά συγκίνηση. Θα βρίσκεται για πάντα στη μνήμη και στην καρδιά μας.                           

Αναμφίβολα η πανδημία του covid-19 έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας τον τελευταίο 1,5 χρόνο και έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας.

Η μεγάλη πρόκληση της επιστημονικής κοινότητας είναι να υπάρξει συλλογική ανοσία στον πληθυσμό, ώστε να μπορούμε να ζούμε με φυσιολογικούς ρυθμούς, όπως ακριβώς πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ο εμβολιασμός είναι η απάντηση στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του covid-19, γεγονός που έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Τα οφέλη των εμβολιασμών για την υγεία είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία πράξη ατομικής προστασίας, αλλά και συγχρόνως μία πράξη ατομικής ευθύνης και αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

Καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ώστε να διασφαλίσουμε μια ασφαλή και υγιή καλοκαιρινή περίοδο, απαλλαγμένοι από τον ιό και τα προβλήματα που επέφερε σε όλους μας.

Είναι αυτονόητο πως ο εμβολιασμός αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός και της καθεμιάς και δεν μπορεί να επιτευχθεί με εξαναγκασμό και επιβολή.

Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να στηριζόμαστε στην έγκριτη ενημέρωση από τους επιστήμονες, καθώς λόγω της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης είναι έντονο το φαινόμενο της παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση στους πολίτες.

Συνάντηση για τα σοβαρά θέματα ασφάλειας των πολιτών και των υποδομών της πόλης του Περάματος είχε την Τετάρτη 21 Ιουλίου στο Δημαρχείο Περάματος ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λαγουδάκης, με τον στρατηγό ε.α. κ. Γιώργο Γαλιάτσο, συνεργάτη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συνοδευόταν από τους Διοικητές των Αστυνομικών Διευθύνσεων Πειραιά και Περάματος, της ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ.

Ο Δήμαρχος Περάματος παρουσίασε με πλήρη λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με τις δεκάδες καταστροφές της δημοτικής περιουσίας, αλλά και το αίσθημα έλλειψης ασφάλειας που επικρατεί στην πόλη, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την ατιμωρησία και την παραβατικότητα.

Ο Γιάννης Λαγουδάκης ζήτησε τόσο από την πολιτική όσο και από την αστυνομική ηγεσία, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθότι η κατάσταση στο Πέραμα αντί να βελτιώνεται με την πάροδο των ετών, δυστυχώς χειροτερεύει.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα, αφού είναι απαράδεκτο να επιβαρύνονται οι δημότες με την επαναλαμβανόμενη αποκατάσταση των ζημιών σε παιδικές χαρές και πάρκα, στο δημοτικό θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, στα γήπεδα 5χ5 και στη διεύθυνση περιβάλλοντος, χωρίς να έχει εξιχνιαστεί ούτε μία δολιοφθορά, τονίζοντας ότι το φαινόμενο τείνει να συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, καθώς η ατιμωρησία ενθαρρύνει τους παραβάτες.

Παράλληλα, ζήτησε από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να διασφαλίσουν τόσο την απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοτών στο δυτικό άκρο, φροντίζοντας για την ασφάλεια του χώρου, καθώς και την ομαλή λειτουργία του Κυριακάτικου Παζαριού στο Σχιστό.

Στη δίωρη αυτή συνάντηση, παρουσιάστηκαν από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ, τα στοιχεία ελέγχων που έχουν διενεργηθεί στο Πέραμα, τόσο από την ΔΙΑΣ και την Τροχαία όσο και από το ΑΤ Περάματος, καθώς και ο συνολικός σχεδιασμός που αφορά στην φύλαξη και επιτήρηση της πόλης του Περάματος, αναφέροντας ωστόσο ότι η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εφηβική παραβατικότητα αποτελούν τις βασικές αιτίες για την κατάσταση στο σύνολο των Δήμων της Αττικής.

 Αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα της Δημοτικής Αρχής, η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πρότεινε ένα νέο σχεδιασμό, ο οποίος θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή από τις επόμενες ώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες αστοχίες επισημάνθηκαν στην συνάντηση.

Τέλος, ο Δήμαρχος Περάματος ζήτησε τη βοήθεια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να γίνει εφικτή η συγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα συνεπικουρήσει στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει τις άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας της πόλης.

Πέρασαν 102 χρόνια απ’ όταν οι Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου βίωσαν μία από τις αγριότερες σφαγές του 20ου αιώνα και ήρθαν αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχει διαπράξει ποτέ κρατικός μηχανισμός. Το καθεστώς του Κεμάλ Αττατούρκ συστηματικά οργάνωσε και εκτέλεσε το σχέδιο δολοφονίας 353.000 Ελλήνων Ποντίων κατά την περίοδο 1916-1923.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ το 1919 αποτελεί μια στιγμή ορόσημο για την ελληνική ιστορία, η οποία καθορίζει τις μνήμες και τις καταβολές μας. Η 19η  Μαΐου του 1919, σηματοδοτεί την έναρξη της τελευταίας φάσης αυτού του αποτρόπαιου σχεδίου που εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες βίαιους θανάτους και βασανισμούς είχε και ως αποτέλεσμα την εξορία και τον ξεριζωμό αναρίθμητων χριστιανών της ευρύτερης περιοχής από βωμούς και εστίες χιλιάδων χρόνων.

Οι Έλληνες του Πόντου ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και έδωσαν μια ανεπανάληπτη ώθηση, στις τέχνες, στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε κάθε μορφή της κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Απλοί και κατατρεγμένοι άνθρωποι, με βαθιές πληγές στις καρδιές τους, αλλά με φυλαγμένο έναν ανεκτίμητο πολιτισμό στις αποσκευές τους.

Ξεριζωμένοι του Πόντου ήρθαν και ρίζωσαν κι εδώ στην πόλη μας στο Πέραμα και μαζί με άλλους εκδιωγμένους συμπατριώτες μας από άλλα μέρη της Ανατολίας έφτιαξαν με μόχθο και μεράκι μια καινούρια ζωή, μια νέα κοινότητα. Γι’ αυτό η Γενοκτονία των Ποντίων υπάρχει μέσα μας και δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ από την συλλογική μνήμη του λαού μας.

Η φωνή μας για παγκόσμια αναγνώριση αυτού του φρικτού εγκλήματος ως Γενοκτονία δεν πρόκειται να σιγάσει ποτέ, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην ιστορία γι’ αυτήν την λυσσαλέα κτηνωδία.

Ο Δήμος Περάματος στέλνει το μήνυμα μαζί με κάθε Έλληνα κι Ελληνίδα από κάθε γωνιά του πλανήτη, πως κανένας μας δεν ξέχασε τον Γολγοθά που ανέβηκαν οι πρόγονοι μας. Αποτελεί ύψιστο καθήκον και ιερή παρακαταθήκη για τα παιδιά μας να μη σταματήσουμε ποτέ τον Αγώνα για την Δικαίωση και την Ιστορική τους Αποκατάσταση.

Σελίδα 1 από 3

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ