ΝΙΚΑΙΑ - ΡΕΝΤΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ

Το διοικητικο Συμβούλιο της Ε.Π.Ν.Κ. σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού (άρθρο11), αποφάσισε να συγκαλέσει τα τακτικά μέλη του στην Τακτική Γενική Συνέλευση και Εκλογών, στις 30 Οκτωβρίου 2016.

Σας επισυνάπτουμε αυτούσιο το κείμενο.

...από το Δήμο Νίκαιας - Ρέντη 

Προϋποθέσεις, κριτήρια, δικαιολογητικά

 

Ο Δήμος Νίκαιας–Αγ. Ι. Ρέντη θα υλοποιήσει και φέτος πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης με τίτλο "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ - 2016", για παιδιά που φοιτούν στην πρώτη έως και την έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου. 

To Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρεις περιόδους (διάρκειας 2 εβδομάδων η καθεμία):    

Α΄ Περίοδος,   21/06 - 01/07/2016                                                  

Β΄ Περίοδος,   04/07 – 15/07/2016

Γ’ Περίοδος,    18/07 – 29/07/2016

και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του 6ου Γυμνασίου Νίκαιας, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Μάνος Λοΐζος" και στο Δημοτικό Γυμναστήριο "Πλάτων".

Θα φιλοξενήσει  μέχρι  200  παιδιά  σε κάθε περίοδο και θα υλοποιηθεί με τη συμβολή του διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και το προσωπικό των Δ/νσεων Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο απαρτίζεται από γυμναστές, μουσικούς, ζωγράφους και εικαστικούς. Τα παιδιά θα απασχοληθούν με δράσεις άθλησης, δημιουργικής μάθησης και ψυχαγωγίας και θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα κατάλληλα προσαρμοσμένο στην ηλικία και  τα ενδιαφέροντα τους.

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ  - ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

 1. Σε κάθε περίοδο συμμετέχουν έως 200 παιδιά:

A100 παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται και οι δύο

B100 παιδιά των οποίων οι γονείς είτε εργάζεται ο ένας είτε και οι δυο είναι άνεργοι.

Η σειρά επιλογής και για τις δύο ομάδες θα καθοριστεί με εισοδηματικά κριτήρια, από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο εισόδημα.

 1. Οι συμμετέχοντες μαθητές πρέπει να φοιτούν ήδη στην Α’ έως και την ΣΤ ‘ Τάξη του δημοτικού
 2. Οι γονείς και μόνο αυτοί (όχι συγγενικά πρόσωπα) πρέπει να είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη.
 3. Στην αίτησή που θα υποβάλλουν οι γονείς πρέπει εξαρχής να δηλώσουν μία κύρια περίοδο (Α’ ή Β’ ή Γ’) που επιθυμούν να συμμετάσχει το παιδί τους. Δίνεται η δυνατότητα επιλογής επανάληψης του προγράμματος μόνον στην Γ’ περίοδο (σε περίπτωση που υπάρξουν κενές θέσεις)

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 1. Πρόσφατο πιστοποιητικό Οικογενειακής  Kατάστασης
 2. Εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2015
 3. Πρόσφατο πρωτότυπο λογαριασμό ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ, ή ΕΥΔΑΠ) στο όνομα ενός εκ των γονέων ή μισθωτήριο κατοικίας σε ισχύ ή βεβαίωση κατοικίας από το δημοτολόγιο του Δήμου
 1. Βεβαίωση φοίτησης Α΄ Δημοτικού από τη Διεύθυνση του σχολείου που φοιτούν (για παιδιά που τελειώνουν την Α’ τάξη Δημοτικού)
 2. Αποδεικτικό ανανέωσης δελτίου ανεργίας ΟΑΕΔ (σε περίπτωση ανεργίας)
 3. Πρόσφατη Ιατρική Γνωμάτευση από παιδίατρο από την οποία προκύπτει ότι δεν υπάρχει παθολογικό ή δερματολογικό πρόβλημα για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.  Επισημαίνεται ότι: Αν κάποιο παιδί συμμετέχει ήδη σε αθλητικό πρόγραμμα της Δ/νσης Αθλητισμού του Δήμου μας και έχει προσκομίσει πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση στην προαναφερθείσα Υπηρεσία, δεν απαιτείται η εκ νέου προσκόμιση

Η ιατρική γνωμάτευση πρέπει να προσκομισθεί το αργότερο, μέχρι τις 17/06/2016, στο Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου.    

       

Γ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 1. Το ωράριο λειτουργίας του προγράμματος ορίζεται ως ακολούθως :   

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ : από 07:15 έως 08:00  (6ο Γυμνάσιο, Δ/νση: Μαντούβαλου & Παπαφλέσσα, παραπλεύρως  του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας).

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ :  από 15.00 έως 15.30 στον ίδιο χώρο.

 1. Οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, βρίσκονται εκεί για τη φροντίδα και την ψυχαγωγία των παιδιών. Παρακαλούμε να υπάρχει πνεύμα καλής συνεργασίας και σεβασμού στο έργο και τη δουλειά τους.
 2. Τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται  με άνετα και δροσερά ρούχα, άνετα παπούτσια (αθλητικά) και απαραίτητα να φορούν καπέλο. Στην τσάντα τους να έχουν για τηνκολύμβηση: μαγιό, σκουφάκι, μπουρνούζι, αντιολισθητικές σαγιονάρες και μια τσάντα για να βάζουν τα βρεγμένα ρούχα. Για το μάθημα χαρακτικής απαιτούνται πρόχειρα ρούχα.
 3. Κάθε παιδί μπορεί να απουσιάσει έως και 2 συνεχόμενες ημέρες, κατόπιν ειδοποίησης στο τμήμα Παιδείας και Διά βίου Μάθησης ή με προσκόμιση βεβαίωσης γιατρού. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί απουσιάσει χωρίς καμία ειδοποίηση (για δυο συνεχόμενες ημέρες), θα διαγράφεται από το πρόγραμμα και θα καλύπτεται η θέση του από επιλαχόντα.
 4. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά ικανή να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του προγράμματος θα υπάρχει συνεννόηση με τους γονείς, για την καλύτερη επίλυση του προβλήματος, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Δ. ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι αιτήσεις, μαζί με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων, θα γίνονται δεκτές στοΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ  (Παλαιό Κτίριο Δημαρχείου Νίκαιας, Γρεβενών 5-7, 2ος όροφος, τηλ. επικοινωνίας: 213 2075 334 –  213 2075 335), ως ακολούθως

Και για τις τρεις πριόδους (Α΄, Β', Γ'), από 16/05/2016 έως 27/05/2016

 • ·Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη          από    07:30 έως  18:00
 • Τρίτη, Παρασκευή                       από    07:30 έως  15:00

Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και για τις ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ την ΔΕΥΤΕΡΑ 13/06/2016 στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.nikaia-rentis.gov.gr) και θα τοιχοκολληθούν στους πίνακες ανακοινώσεων, στα Δημαρχεία Νίκαιας και Ρέντη.

Με τρεις σφαίρες στο μηρό μεταφέρθηκε στο Τζάνειο...

 

Θύμα επίθεσης έπεσε, πριν λίγο, ο Διευθυντής και Συντονιστής του Νεφρολογικού του Νοσοκομείου Νικαίας, Χρήστος Ιατρού.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το θύμα ήταν στο αυτοκίνητό του, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισού και Πέτρου Ράλλη, όταν τον πλησίασε μια μηχανή με 2 δύο άτομα και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο πόδι.. 

 

Ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας ήταν εκείνος που τον τραυμάτισε σοβαρά, με τρεις σφαίρες στο μηρό...

Στην αρχή υπήρξε σύγχυση που την έντυνε περισσότερο η ΕΡΤ η οποία και μετέδωσε την είδηση πως το θύμα ήταν ο διοικητής του Νοσοκομείου...

Ο Ιατρού κινούνταν στην αριστερή λωρίδα στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος των ΙΚΕΑ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί αν είχε προηγηθεί κάποια ληστεία...

Οι μηχανόβιοι άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου και ο δεύτερος δράστης τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε στο δεξί μηρό.

Ο γιατρός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Η σφαίρα που δέχτηκε έχει μείνει στο μηρό και μπήκε στο χειρουργείο για να του αφαιρεθεί.

Graffiti από νεαρό φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα το Μπλόκο...

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη λάβαμε ηλεκτρονικό μήνυμα σύμφωνα με το  οποίο ένας 20χρονος φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, με τη βοήθεια του 14ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας, δημιούργησε ένα υπέροχο graffiti στον τοίχο, με θέμα το Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Graffiti 14dhm 2Είναι λυπηρό και απορίας άξιον στο Δελτίο το οποίο εστάλη από τον Δήμο, να μην αναφέρεται το όνομα του νεαρού...

 

Ωστόσο, η δήλωση του Δημάρχου κου Γιώργου Ιωακειμίδη, υπάρχει: 

"Είναι πολλά τα graffities που έχουμε σχεδιάσει με τη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και με ανεξάρτητους καλλιτέχνες σε σχολεία και δημόσιους χώρους της πόλης. Είναι μια μορφή τέχνης που αγκαλιάζεται από τα νέα παιδιά και ταυτόχρονα δίνει χρώμα  και μηνύματα  σε όλους μας. Λίγοι Δήμοι στη χώρας μας έχουν τόσα πολλά και καλοσχεδιασμένα  graffities. Ας επανέλθουμε όμως στο συγκεκριμένο του 14ου Δημοτικού Σχολείου. Τα ρολόγια του δείχνουν το χρόνο που ξεκινάει από τις 17 Αυγούστου 1944, τη μέρα δηλαδή  του Μπλόκου της Κοκκινιάς στις 6 το πρωί όπως δείχνει το ρολόι και φτάνει στο σήμερα, το 2016. Ο τόπος ίδιος, αλλά όλα τόσο διαφορετικά από το 1944. Αυτή η σ΄χεση του τόπου με το χρόνο, είναι που δίνουν τα ρολόγια. Το παιδί που αιωρείται στην κούνια, είναι η ελευθερία που έχει χάρη στη θυσία των πατριωτών που έπεσαν στο Μπλόκο. Το μήνυμα ότι δεν ξεχάσαμε. Με αυτό τον αρμονικό τρόπο λοιπόν, με σεβασμό στο παρελθόν και αναφορά στο σήμερα, δένει το χτες και το σήμερα της πόλης"...

 

Επαινούμε το εξαιρετικό έργο του νεαρού, αλλά θα περιμέναμε από τον Δήμαρχο της Νίκαιας, μέσα στα τόσα τα οποία ανέφερε, να είχε συμπεριλάβει και το όνομα του καλλιτέχνη...

Graffiti 14dhm 1

Graffiti 14dhm 4

Για τη διάδοση του εθελοντισμού και την προστασία του περιβάλλοντος

Ο Δήμος Νίκαιας - Ρέντη καλεί όσους θέλουν να συμμετέχουν στην πανελλήνια εθελοντική περιβαλλοντική  δράση “LetsdoitGreece-2016”, την Κυριακή 17Απριλίου 2016

Το “LetsdoitGreece”αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εθελοντικές καμπάνιες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες φορείς, οι οποίοι συντονίζονται ταυτόχρονα μέσα σε μία ημέρα και πραγματοποιούν δράσεις καθαρισμού και αισθητικών παρεμβάσεων σε κάθε γωνιά της χώρας...

Βασικός στόχος είναι η υιοθέτηση και η διάδοση του μηνύματος του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι χώροι παρέμβασης που έχουν επιλεχθεί είναι:

ΑΛΣΟΣ ΒΩΚΟΥ

Νίκαια: (Άλσους 13 & Βαλτετσίου – είσοδος: Άλσους 13), ώρα: 9:30 π.μ.

      ΠΑΡΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

          Ρέντης: (είσοδος: Άγιας Άννης 109), ώρα: 9:30 π.μ.

 Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα και καπέλο και να είναι εφοδιασμένοι με νερό και πρόχειρο φαγητό.

Δηλώστε συμμετοχή έως και 14/4/2016 : Τμήμα Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης τηλ. 213 2075 334, 335

 

...αποκαθίσταται με σεβασμό στην Ιστορία της!

Η Ιστορική Πόρτα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, η ξύλινη, "αυτή που είδε

 τη θυσία των Πατριωτών μας, που εκτελέστηκαν  εκεί και βάφτηκε από το αίμα τους" γίνονται ενέργειες να αποκατασταθεί με σεβασμό στην ιστορία της... Μετά από συνεννοήσεις που κράτησαν μερικούς μήνες, η Ιστορική Πόρτα του Μπλόκου ήδη βρίσκεται στο Εργαστήριο Συντήρησης Ξύλου, της Διεύθυνσης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού...

 

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ι. Ρέντη, αναφέρει τα εξής:

"Ο πολιτισμός μας φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο τιμούμε την ιστορία μας. Από τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε δημιουργικά όλα τα στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και από τις ενέργειές μας προκειμένου να μείνουν τα στοιχεία αυτά ζωντανά, ώστε να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές.

Ο ιστορικός χώρος της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς κρατά ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Εκατοντάδες σχολεία από όλη την Αττική επισκέπτονται το χώρο, ξεναγούνται και μαθαίνουν την ιστορία ενός λαού, μιας πόλης που θυσίασε παιδιά της στον αγώνα κατά του φασισμού.

Από την πρώτη στιγμή, με απόλυτο σεβασμό στο χώρο, προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, να συντηρήσουμε το χώρο του Μπλόκου και να δημιουργήσουμε τις υποδομές για να δεχτεί επισκέψεις σχολείων. Γιατί όσο μένει ζωντανή η μνήμη, υπάρχει ελπίδα…

Η ξύλινη πόρτα του Μπλόκου, αυτή που είδε τη θυσία των πατριωτών μας που εκτελέστηκαν εκεί και βάφτηκε από το αίμα τους, είχε με τα χρόνια κακοποιηθεί και σαπίσει σε κάποια σημεία της.  Για μας και για το σεβασμό στην ιστορία της πόλης έπρεπε να αποκατασταθεί και όχι να αντικατασταθεί με μια καινούργια πόρτα.

Έτσι λοιπόν, εδώ και μία εβδομάδα, μετά από συνεννοήσεις που κράτησαν μερικούς μήνες, η ιστορική πόρτα του Μπλόκου της Κοκκινιάς μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Συντήρησης Ξύλου, της Διεύθυνσης Αρχαίων και Νεοτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί, με την επιμέλεια του εργαστηρίου, θα συντηρηθεί και θα τοποθετηθεί στον εσωτερικό χώρο της Μάντρας, προκειμένου να μην καταστραφεί. Στη θέση όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα η πόρτα, θα δημιουργηθεί και θα τοποθετηθεί ένα πιστό αντίγραφο που θα επιμεληθεί η ίδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.    

Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και το Τμήμα Συντήρησης του ΤΕΙ Αθήνας για τη βοήθειά τους στην προσπάθειά μας αυτή".

Κύπρου & Ηλιουπόλεως, Νίκαια 

Επικοινωνία: 210 4922587Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανοιχτά για το κοινό: Τρίτη έως Παρασκευή, 9.00 - 13.00 
και κάθε πρώτη Κυριακή κάθε μήνα 10.00 - 14.00

Σκοπός της επίσκεψης η δημιουργία ενός Θεατρικού Εργαστηρίου για ΑμεΑ.

Μια εγκάρδια συνάντηση, με τον Δήμαρχο Νίκαιας - Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, είχαν ηθοποιοί άτομα με Αναπηρία...

Πρόκειται για νέους κυρίως ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο και αναζητούν κατάλληλες υποδομές και υποστήριξη, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Η κυρία Μαίρη Σταματουλά και οι κύριοι Βασίλης Οικονόμου και Πάνος Ζουρνατζίδης, συζήτησαν αναλυτικά με το Δήμαρχο, ο οποίος τους πρότεινε συγκεκριμένο χώρο του Δήμου που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός θεατρικού εργαστηρίου για τα Άτομα με Αναπηρία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης δήλωσε: 

"Με χαρά αποδεχθήκαμε το αίτημα της ομάδας ‘ΘΕ.ΑΜ.Α.’ για να βρει στέγη το θεατρικό εργαστήρι των Ατόμων με Αναπηρία, στην πόλη μας. Θα συνεχίσουμε στην συζήτηση μαζί τους ώστε πολύ γρήγορα αυτή η προσπάθεια να ολοκληρωθεί και να φιλοξενήσουμε την αξιέπαινη δουλειά αυτών των καλλιτεχνών στο Δήμο μα". 
 

Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 71 χρόνια του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944 ...40 μέρες μετά,  διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Tην Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Χορωδίας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη, στο χώρο της Μάνδρας Μπλόκου Κοκκινιάς.

Στο ίδιο χώρο, την επόμενη μέρα 24 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο "Η μνήμη δεν κοιμάται", η οποία θα περιλαμβάνει αφήγηση ιστορικού, προβολή ντοκιμαντέρ και επιτόπια περιήγηση στο χώρο του μνημείου

Ο Δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, επισημαίνει:

"Η ιστορία  αποτελεί τη μνήμη της ανθρωπότητας και είναι χρέος μας να τιμούμε τα γεγονότα που έχουν σηματοδοτήσει αυτή την πόλη και παράλληλα να δίνουμε την ευκαιρία στις επόμενες γενιές να τα γνωρίζουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε και φέτος τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς …40 μέρες μετά. Στόχος μας είναι εκτός από τη γνώση του παρελθόντος και τη μνημόνευσή του, να δώσουμε ερεθίσματα για κριτική σκέψη, εναύσματα για δράση και δημιουργία,  να καλλιεργήσουμε ιδανικά και υψηλές ηθικές αξίες. Τότε μόνο η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή και ο πολίτης δεν γίνεται άθυρμα γιατί όπως έχει πει και ο Ισοκράτης: "Αν θυμάσαι το παρελθόν θα αποφασίσεις καλύτερα για το μέλλον".

ΜΑΝΔΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

Ηλιουπόλεως και Κιλικίας, Νίκαια

Ώρα έναρξης: 20.00

Στον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενούνται ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής και του Γερμανικού οπλοστασίου, γλυπτά που φιλοτέχνησαν ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, καθώς και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης, τις οποίες τράβηξαν αξιόλογοι Έλληνες και ξένοι  φωτογράφοι. 

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης  αφιερωμένεςστο Μπλόκο της Κοκκινιάς διοργανώνει  ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη τη Δευτέρα 17 Αυγούστου. Αξίζεινα σημειωθείότι όσοι ενδιαφέρονται θα μπορέσουν την ίδια μέρα να επισκεφθούν και το Μνημείο της Μάντρας Μπλόκου της Κοκκινιάς, να δουν την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα, από την οποία πέρασαν τους προς εκτέλεση μελλοθανάτους που έφερναν από την πλατεία της Οσίας Ξένης, τον τόπο συγκέντρωσης των αρρένων δημοτών.

Μπορούν ακόμη να επισκεφθούν το -στεγασμένο τότε και δίχως σκεπή σήμερα- χώρο των αργαλειών, στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις. Στο βοηθητικό στεγασμένο χώρο του υφαντουργείου φιλοξενούνται οι φωτογραφίες και αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Ένα πλήθος από αναθηματικές στήλες και λάβαρα φέρνουν τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηρωικούς μάρτυρες της πόλης. Στο μνημείο/μουσείο καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενούνται ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής και του Γερμανικού οπλοστασίου, γλυπτά που φιλοτέχνησαν ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, καθώς και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης, τις οποίες τράβηξαν αξιόλογοι Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι. 

Λίγα λόγια για την ιστορία της Μάντρας του Μπλόκου

 Το παλιό ταπητουργείοτης αγγλικής εταιρείας “Οριένταλ Κάρπετ”, το οποίο λειτουργούσε από το 1929 και την περίοδο της Κατοχής παρέμεινε κλειστό, επέλεξαν οι Γερμανοί για να πραγματοποιήσουν τις εκτελέσεις στο ιστορικό Μπλόκο της πόλης στις 17 Αυγούστου 1944.

74 άτομα -νεαρής ηλικίας στην πλειονότητά τους- εκτελέστηκαν την τραγική εκείνη μέρα στη Μάντρα του Μπλόκου. 

Οι νεκροί στο σύνολό τους, όσοι έχασαν τη ζωή τους στη Μάντρα, στ’ Αρμένικα, στα Καμένα και σ’ άλλα σημεία της πόλης στο Μπλόκο της Κοκκινιάς εικάζεται πως ανέρχονται στους 350. 

Οι εκτελεσμένοι -γυναίκες και άντρες- ήταν κάτοικοι Κοκκινιάς, που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας κατά του Γερμανού κατακτητή.

ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΙΛΙΚΙΑΣ

ΤΗΛ.: 210 4922587

Από τον Δήμαρχο Νίκαιας - Ρέντη, κο Γιώργο Ιωακειμίδη, λάβαμε επιστολή, η οποία αναφέρεται στον Απολογισμό Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., επισημαίνοντας συμπεράσματα και σημεία, τα οποία μπορούν να δώσουν το έναυσμα να ανοίξει διάλογος προς όφελος της Αυτοδιοίκησησης.

Ο Δήμαρχος, στην επιστολή του, αναφέρει:

"Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του πρώτου τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. (στις 9 Μαΐου), “έκλεισε” ένας κύκλος προσυνεδριακών διαδικασιών, αλλά και η πρώτη περίοδος της νέας διοίκησης από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2014 έως σήμερα.

Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να εκθέσω τα συμπεράσματα αυτής της περιόδου, έτσι όπως τα εξέλαβε η παράταξή μας και να ανοίξει ένας διάλογος που ίσως βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση να πάει ένα βήμα μπροστά. 

Ας δούμε επιγραμματικά κάποια σημεία:

ñ     Οι 7 προσυνεδριακές διαδικασίες δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών στελεχών, αλλά και ο διάλογος που αναπτύχθηκε, δεν ήταν αντίστοιχος των απαιτήσεων της εποχής.  Οι Αυτοδιοικητικοί που συμμετείχαν στις συσκέψεις, μπορούσαν να τοποθετηθούν μετά τις 2 ή 3 το μεσημέρι, όταν πια οι περισσότεροι σύνεδροι είχαν ήδη αποχωρήσει, καθώς μέχρι τότε μονοπωλούσαν τη διαδικασία οι τοποθετήσεις/ εισηγήσεις εκ μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε. Έτσι, ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους να τοποθετηθούν αυτοί που θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο, για να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, δεν ξεπερνούσε τις 1-2 ώρες. 

ñ     Η προετοιμασία που έκαναν οι επιτροπές της Κ.Ε.Δ.Ε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όμως για κανέναν τρόπο δεν έπρεπε να γίνουν οι εισηγήσεις τους μαζί με τις περιφερειακές συσκέψεις. Με αυτόν τον τρόπο, ούτε οι θεματικές ενότητες, αλλά ούτε και τα τοπικά θέματα συζητήθηκαν επαρκώς.

ñ     Η συμμετοχή στο τελικό συνέδριο της Χαλκιδικής δεν κρίνεται ικανοποιητική, καθώς ξεκίνησε με λιγότερους από 290-300 συνέδρους και τελείωσε με λιγότερους από 100. Το γεγονός ότι το τριήμερο πέρασαν μόνο οι 4 στους 5 συνέδρους, δεν αποτελεί ενθαρρυντικό δείγμα για μια νέα διοίκηση. Η σύγκριση με το προηγούμενο συνέδριό μας στα Ιωάννινα, που ήταν το τελευταίο τελευταίο συνέδριο της προηγούμενης διοίκησης, στη χειρότερη 4ετία της Αυτοδιοίκησης, δεν αποτελεί στοιχείο αισιοδοξίας. Παρά την πλούσια (πιο πλούσια δε γίνεται) προβολή του συνεδρίου επί μήνες, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε την απογοήτευση των νέων αυτοδιοικητικών αρχών και να γεννήσουμε την ελπίδα ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να ξαναγεννηθούν.

ñ     Οι ατέρμονες εισηγήσεις (έως και πάνω από 1 ώρα) και το γεγονός ότι κάθε ομιλητής μιλούσε όσο ήθελε, χωρίς κανέναν περιορισμό, κούρασαν αφόρητα τους συνέδρους και άφησαν ανικανοποίητους πολλούς, που έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα, χωρίς να μιλήσουν. Δυστυχώς το Προεδρείο, σε κανένα σημείο της διαδικασίας δεν έπαιξε το ρόλο του.

ñ     Αδικήθηκαν όλες οι επιτροπές, αφού ουσιαστικά δεν παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις τους και δεν έγινε διάλογος. Ειδικότερα όσες είχαν προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου, σχεδόν δεν ξεκίνησαν, αφού αναγκάστηκαν άρον-άρον να ολοκληρώσουν στις 11 το πρωί, για να πάνε οι σύνεδροι στις ψηφοφορίες.

ñ     Τη θέση μας για την εκδήλωση με τον Επίτροπο κύριο Αβραμόπουλο, την εκφράσαμε ήδη από την επομένη στο συνέδριο, καθώς κανένα χαρακτηριστικό ενημέρωσης δεν είχε, παρά μόνο φιέστας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μια καινούρια διοίκηση μπορεί να κάνει και λάθη και κανένας δε θα την “κρεμάσει” γι' αυτό. Η κριτική μας δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτική, γιατί αναγνωρίζουμε ότι η διοίκηση αυτή καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να “βγάλει στον αφρό” τα χρόνια προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου, όσοι συμμετέχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο (ακόμα και ως Αντιπολίτευση), δεν παύουμε να κουβαλάμε τις ευθύνες μας. Η επισήμανση των προβλημάτων έχει για ΄μας ένα και μοναδικό σκοπό: να μην επαναληφθούν επόμενη φορά, να μάθουμε μέσα από τις παραλείψεις και ενωμένοι να   προχωρήσουμε, διορθώνοντας όσα περισσότερα μπορούμε. Αυτό όμως προϋποθέτει πρώτ' απ΄' όλα να τα αναγνωρίσουμε.

Εκτιμούμε ότι το Συνέδριο της Χαλκιδικής “έκλεισε” μια πρώτη φάση αυτής της νέας διοίκησης και οφείλουμε όλοι εξ' αρχής να “ξαναδιαβάσουμε” το χάρτη που διαμορφώνεται.

Είναι όμως φανερό, ότι η διοίκηση Πατούλη πρέπει πια να κάνει κρίσιμες επιλογές. Διακηρύξεις τύπου “το κόμμα της Αυτοδιοίκησης”, ή “όλοι μαζί ενωμένοι” κλπ. δεν επαρκούν.

Έγιναν και γίνονται κρίσιμες πολιτικές επιλογές, όπως για τα διαθέσιμα των Δήμων και ήδη όλοι έχουμε τοποθετηθεί, όπως και η Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε.

Καθένας επιλέγει με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει. Η Αυτοδιοίκηση μας ενώνει όλους, αλλά αυτό δε φτάνει. Οι πολιτικές στιγμές της χώρας είναι κρίσιμες και είναι δύσκολο για όλους μας να σχοινοβατούμε.

Για τη Νέα Αυτοδιοίκηση

Γιώργος ΙωακειμίδηςΔήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη"

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 • Ο μύθος της αριστερής κατάρρευσης
  Ο μύθος της αριστερής κατάρρευσης | Άρθρο του Ναπολέων Λιναρδάτου Λέγεται ότι το ωφέλημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πως επιτέλους ως έθνος θα μας δώσει την ευκαιρία να ξεφορτωθούμε την 40χρόνη ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς.…
  Written on Κυριακή, 02 Ιουλίου 2017 19:50 in ΑΡΘΡΟγραφία
 • Eurobasket 2017 γυναικών: Πρόκριση στους 8 με "τιρινίνι" για την Ελλάδα
  Eurobasket 2017 γυναικών: Πρόκριση στους 8 με "τιρινίνι" για την Ελλάδα  Η επική πρόκριση της εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών στους 8 του Eurobasket πανηγυρίστηκε έξαλλα από τα κορίτσια και τον κόουτς Κώστα Κεραμιδά στο παρκέ και τα αποδυτήρια. Το θρυλικό πλέον "τιρινίνι" ακούστηκε στο κλειστό της…
  Written on Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 19:36 in ΝΙΚΗ Sport
 • Λονδίνο ή Τόκυο;
  Λονδίνο ή Τόκυο; | Άρθρο του Ναπολέων Λιναρδάτου   Ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου ήταν καθησυχαστικός. Δεν υπάρχει σημαντικός λόγος ανησυχίας. Όπως έχει πει ο δήμαρχος, οι τρομοκρατικές επιθέσεις ανήκουν πλέον στην καθημερινότητα…
  Written on Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 19:17 in ΑΡΘΡΟγραφία
 • 25η Γιορτή Βιβλίου Δήμου Κορυδαλλού 15 έως 25 Ιουνίου, πλατεία Μέμου
  25η Γιορτή Βιβλίου Δήμου Κορυδαλλού 15 έως 25 Ιουνίου, πλατεία Μέμου Πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένες στα παιδιά και στη παιδική φιλαναγνωσία, αλλά αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή το Έτος Καζαντζάκη και μια βραδιά-συζήτηση ανάμεσα στους γνωστούς δημοσιογράφους και συγγραφείς Σταμάτη Μαλέλη,…
  Written on Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 17:41 in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • Ο καλύτερος πρωθυπουργός
  Ο καλύτερος πρωθυπουργός | 'Αρθρο του Ναπολέων Λιναρδάτου Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. ‘Όταν όλοι οι πολιτικοί μιλούν στους Έλληνες σαν να είναι μικρά κακομαθημένα παιδιά, ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης προσπάθησε…
  Written on Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 17:33 in ΑΡΘΡΟγραφία