ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη θα υλοποιήσει και αυτή τη  χρονιά πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης, με τίτλο «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ - 2019» για παιδιά που φοιτούν στην πρώτη έως και έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου. 

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις περιόδους και θα φιλοξενήσει έως 200 παιδιά σε κάθε περίοδο:  (Α’ Περίοδος) 18/06 - 28/06/2019 , (Β’ Περίοδος) 1/07 –  12/7/2019 και (Γ’ Περίοδος) 15/7- 26/7/2019.   Το «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ» θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Δημοτικού Γυμναστηρίου «Πλάτων», του Πολιτιστικού Πολυχώου «Μάνος Λοϊζος» και του 6ου γυμνασίου Νίκαιας και υλοποιείται από το προσωπικό   του τμήματος Παιδείας και των Διευθύνσεων Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει:

«Αν και η εποχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη  εξακολουθούμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα παιδιού και δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια πραγματική υπερπροσπάθεια προκειμένου το πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη μου» να λειτουργήσει και φέτος όσο το δυνατό καλύτερα. Έχουμε αποδείξει αυτά τα χρόνια ότι βασική προτεραιότητα των δράσεών μας είναι τα παιδιά και οι ανάγκες τους. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δήμου, το οποίο απαρτίζεται από έμπειρους παιδαγωγούς, μουσικούς, ζωγράφους, εικαστικούς και γυμναστές, σχεδίασε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών . Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να πάρουν ποικίλα ερεθίσματα, να αθληθούν και να εκφραστούν πολύπλευρα μέσω της τέχνης». 

Οι αιτήσεις, μαζί με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων, θα γίνονται δεκτές στο ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (παλαιό κτίριο Δημαρχείου Νίκαιας, Γρεβενών 5-7, 2ος όροφος. τηλ. επικοινωνίας: 213 2076334/335 ) από τις 27/5-1/6/2019, τις παρακάτω μέρες και ώρες:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 07.30-18.00

Σάββατο:10.00 π.μ -14.00

Σε ένα χώρο  ενός  στρέμματος στη Νεάπολη πρόκειται να κατασκευαστεί νηπιαγωγείο κοντά στο 20ο- 25ο Δημοτικό σχολείο Νίκαιας. Ένα χρόνιο αίτημα των δημοτών γίνεται πραγματικότητα αφού η κατασκευή του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου θα αποδεσμεύσει τους γονείς από περιττές μετακινήσεις. Οι Σύλλογοι Γονέων και διευθυντών των σχολείων έχουν πάρει ομόφωνη πρόταση για την κατασκευή του νηπιαγωγείου στο συγκεκριμένο χώρο. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα μπορέσουν αργότερα να ακολουθήσουν στον ίδιο χώρο και το δημοτικό. Μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το νέο νηπιαγωγείο θα κατασκευαστεί στον ελεύθερο χώρο του 20ο -25ου δημοτικού από τον ΟΣΚ και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπογραμμίζει:

«Με σταθερά βήματα προχωράμε στον εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων και σε αρκετές περιπτώσεις και στη δημιουργία νέων.  Οι παρεμβάσεις μας μικρές και μεγάλες στηρίζονται σε απόλυτα ρεαλιστικές βάσεις, διασφαλισμένους πόρους και επεξεργασμένες προτάσεις. Η κατασκευή του νέου νηπιαγωγείου στη Νεάπολη στο χώρο του 20ου -25ου δημοτικού θα συμβάλλει άμεσα στην προσαρμογή των παιδιών για τη μετέπειτα ζωή τους στο δημοτικό. Πιστεύουμε και προσπαθούμε με στόχο , όραμα και μεράκι να ενισχύουμε τις κτιριακές υποδομές των σχολείων γιατί τα παιδιά μας μπορούν και πρέπει να μεγαλώσουν σε μια καλύτερη πόλη, σε μια πόλη με προοπτική. Είναι δικαίωμά τους και είναι υποχρέωσή μας».

Δυο Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Πειραιά θα ανακαινιστούν πλήρως στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Σταθμοί Χαράς» της εταιρείας ΙΚΕΑ και του Ομίλου FOURLIS.

Πρόκειται για τους 3ο  και 16ο   Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για τους οποίους ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί η διαμόρφωση των χώρων.

Σημειώνεται πως θα ενταχθούν κι άλλοι Βρεφονηπιακοί  Σταθμοί του Δήμου Πειραιά σε ετήσια βάση στο πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του τόνισε πως η συνεργασία με την εταιρεία ΙΚΕΑ είναι σημαντική, καθώς μέσω του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Σταθμοί Χαράς», ανακαινίζονται Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που φιλοξενούν καθημερινά τα παιδιά της πόλης μας. Επιπλέον, ο κ. Μώραλης σημείωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μέσα από τη συνέργεια Δήμου Πειραιά, ΙΚΕΑ, και Ομίλου FOURLIS,  οι Βρεφονηπιακοί μας Σταθμοί θα είναι ακόμα πιο λειτουργικοί και όμορφοι, συμβάλλοντας στην ποιοτικότερη φιλοξενία των παιδιών μας. Ως Δημοτική Αρχή, τα τελευταία 4,5 χρόνια, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια παρά τις δυσκολίες, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να προσφέρουμε μέσα από τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων, χαμόγελα στα παιδιά μας. Όταν χαμογελούν τα παιδιά, χαμογελάμε κι εμείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία ΙΚΕΑ και τον Όμιλο  FOURLIS, γι´ αυτή τη συνεργασία, η οποία εύχομαι να βρει μιμητές. Έχω ξαναπεί πως σε αυτή τη δύσκολη εποχή, οι συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες, καθώς φέρνουν αποτέλεσμα, επ´ ωφελεία της πόλης και των κατοίκων».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών κυρία Χαραλαμπία Ζηλάκου,  σε δήλωσή της, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην  εταιρεία  ΙΚΕΑ και τον Όμιλο FOURLIS για τη σημαντική αυτή  συνεργασία και ανέφερε ότι ο Δήμος Πειραιά με το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς», θα προσφέρει χαμόγελα και χαρά στους μικρούς Πειραιώτες, στους γονείς, αλλά και στις εργαζόμενες των Βρεφονηπιακών Σταθμών. «Χαίρομαι που η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να έχουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στους Βρεφονηπιακούς μας Σταθμούς, τις καλύτερες δυνατές παροχές», υπογράμμισε η κα Ζηλάκου. 

Η Διευθύντρια Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS κα Λήδα Φουρλή, σε δήλωσή της επεσήμανε:

«Όλες και όλοι εμείς στον Όμιλο FOURLIS και την ΙΚΕΑ πιστεύουμε πως τα παιδιά είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στον κόσμο. Μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Σταθμοί Χαράς» που υλοποιούμε, προσπαθούμε να κάνουμε την  καθημερινή ζωή των παιδιών  καλύτερη, διαμορφώνοντας τους χώρους  Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και θέλοντας να συνεισφέρουμε έμπρακτα  στον Δήμο του Πειραιά,  ξεκινάμε τη συνεργασία μας με την ένταξη δύο παιδικών σταθμών της περιοχής, στο πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς».

Για το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς» της ΙΚΕΑ

Το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς» της ΙΚΕΑ, δημιουργήθηκε το 2013 στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, με σκοπό τη στήριξη Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών μέσω της διαμόρφωσης καλοσχεδιασμένων και λειτουργικών χώρων όπου τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, η ΙΚΕΑ έχει διαθέσει προϊόντα σε  67 Σταθμούς σε όλη τη χώρα, για περισσότερα από 2.800 παιδιά, δημιουργώντας ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον όπου τα παιδιά μαθαίνουν και δημιουργούν.

Εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη με θέμα την ‘παρατηρητικότητα’, την ‘οικολογία’, τους ‘δεινοσαύρους’, και ‘τον σχεδιασμό μιας ιδανικής βόλτας στην πόλη’ πραγματοποιούνται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νίκαιας (Αρκαδίου 23, Νίκαια) από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2019.

Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα, τα οποία αποτελούν ένα εναλλακτικό είδος διδασκα- λίας, οργανώνονται και υλοποιούνται από το έμπειρο κι εξειδικευμένο προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας. Είναι διαμορφωμένα και προσαρμοσμένα ξεχωριστά για την κάθε σχολική βαθμίδα, και στοχεύουν στην ενεργητική συμμετοχή όλων των παρευρι- σκομένων, επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων και την αποδοτικότερη αφομοίωση της διδα- κτέας ύλης. Πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, πρωινές ώρες κι έχουν διάρκεια από 60’ έως 90’.

Για την τρέχουσα περίοδο έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

“Ψάξε- βρες, βιβλία με ουρές” Α’ και Β’ τάξη,

Διαδρ αστικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην παρατηρητικότητα και τη δυνατότητα ταξινόμησης παρόμοιων βιβλίων με διαφορετικούς τρόπους.

“Υπερασπίσου τη Φύση”, Β’ έως Στ’ τάξη

Διαδραστικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου προσεγγίζονται θέματα οικολογίας μέσα από βιωματικές ασκήσεις.

“Ταξίδι στην εποχή των δεινοσαύρων”, Β’ έως Στ’ τάξη

Διαδραστικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την εξοικείωση με τις “Δεινο-ταυτότη- τες” και αναγνώρισης μερικών ειδών των δεινοσαύρων

“Νίκαια, τι κρύβεται πίσω απ’ το όνομα της πόλης μας;”, Ε’ και Στ’ Τάξη

Αναδρομή στην ιστορία πόλης της Νίκαιας μέχρι σήμερα και ενεργητική συμμετοχή στον σχεδιασμό μίας ιδανικής βόλτας στην πόλη.

Υπηρεσίες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας για το ευρύ κοινό

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη αποτελούν χώρους πολιτισμού που είναι ανοικτο ί, φιλικοί και προσιτοί για το ευρύ κοινό, και ο σκοπός τους είναι η προώθηση και η εξάπλωση της γνώσης ισότιμα σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας. Λειτουργούν ξεχωριστά τμήματα για ενήλικες και παιδιά, και πραγμ ατοποιούν εκτός από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, εργαστή- ρια, παρουσιάσ εις βιβλίων και λέσχ ες ανάγνωσης προσαρμοσμ ένα στις ανάγκες και εν- διαφέροντα όλων των ηλικιών.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νίκαιας είναι διαρθρωμένη σε 4 ορόφους με ξεχωριστά τμή- ματα και θεματολογία. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το παιδικό και εφηβικό τμήμα, στον δεύτερο όροφο το τμήμα της λογοτεχνίας, στον τρίτο όροφο το τμήμα όλων των επιστη- μών και στον τέταρτο το πληροφοριακό τμήμα, όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και περιοδι- κά. Πραγματοποιεί οργανωμένες ξεναγή σεις σε άτομα ή ομάδ ες όπου γίνεται αναλυτική παρουσίαση της συλλογής και του τρόπου λειτουργίας της βιβλιοθήκης, ενώ εκτός από έν τυ πο υλικό π εριλαμβ άνει και οπ τικο ακου σ τι κό υλικό (DVD, CD-ROM, CD, PC GAMES). Διαθέτει ευρύχωρο αναγνωστήριο, υπολογιστές με χρήση wi-fi και παρέχ εται η δυνατότητα φωτοτύπησης, σάρωσης κι εκτύπωσης. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα δανει- σμού έως τριών βιβλίων για δεκαπέντε ημέρες τόσο για τους κατοίκους του δήμου Νί- καιας-Αγ.Ι.Ρέντη, όσο και για τους κατοίκους των όμορων δήμων.

Ώρες Λειτουργίας Δημοτικής Βιβλιοθή κης Νίκαιας

Δευτέρα & Παρασκευή : 8:00-14:00

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη : 8:00-20:00

Σάββατο: 10:00-14:00

Εκπαιδευτικοί σχολείων από τις χώρες της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας μαζί με εκπαιδευτικούς των Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων, επισκέφθηκαν σήμερα τον Δήμο Πειραιά, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Ε-Μ@ΤΙ-ΟΝ.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα  Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, σε χαιρετισμό της  τόνισε μεταξύ άλλων,  ότι η Δημοτική Αρχή υποδέχεται με μεγάλη χαρά, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά,  εκπαιδευτικούς από τα Πρότυπα Ράλλεια Πειραματικά Σχολεία και εκπαιδευτικούς από τα σχολεία  του εξωτερικού σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Ε-Μ@ΤΙ-ΟΝ. Στόχος, όπως είπε,  είναι η ανταλλαγή απόψεων και η υλοποίηση του προγράμματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Ο Δήμος είναι αρωγός και χαιρόμαστε που μας δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενήσουμε εκπαιδευτικούς ξένων χωρών», τόνισε η κα Γλύκα.

Ο  Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής  της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος σε δήλωσή του επεσήμανε, ότι η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και ο Δήμος Πειραιά «αγκαλιάζουν» πάντα τέτοιες προσπάθειες, όπως αυτή που γίνεται στα Ράλλεια Πειραματικά Σχολεία, καθώς επίσης και οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα υλοποιείται, είτε εντός της Ελλάδας είτε είναι ευρωπαϊκό ή διεθνούς περιεχομένου.    

Ο Διευθυντής των Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων κ. Βασίλης Πανόπουλος σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι  το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει τη μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών στο εξωτερικό, σε κάποια από τις συμμετέχουσες χώρες και ότι   μαζί με τους υπεύθυνους των χωρών προετοιμάζουν το ταξίδι των μαθητών και των εκπαιδευτικών στη Μαδρίτη. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στον Δήμο Πειραιά.  

Ο γενικός συντονιστής του προγράμματος Erasmus+ Ε-Μ@ΤΙ-ΟΝ κ. PedroFernandez,  σε δήλωσή του μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ότι πριν από τρία χρόνια, έξι χώρες ξεκίνησαν να δουλεύουν γι αυτό το πρόγραμμα, τονίζοντας  ότι  οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι να βοηθηθούν οι μαθητές στις δεξιότητές τους στα Μαθηματικά, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, καθώς και η εισαγωγή της ρομποτικής στα σχολεία.   

Στο τέλος της συνάντησης αντηλλάγησαν δώρα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν  ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Βεντούρης, ο σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Παιδείας κ. Γεράσιμος Αγγελετάκης και ο Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.  Χρήστος Μακρής

Ενημερωτικές ημερίδες με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού σχολείου Αγ.Ι. Ρέντη (Νάξου και Μ. Αλεξάνδρου) ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα. Συμμετέχουν οι Σύλλογοι Γονέων 1,2,4,5 Δημοτικών , 4ου νηπιαγωγείου και η Διεύθυνση του 5ου Νηπιαγωγείου Αγ.Ι. Ρέντη και την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας ( Σηστού 7-9 και Παρασκευοπούλου).  Συμμετέχουν οι Σύλλογοι Γονέων των 10, 12, 17 Δημοτικών και 6,11 Γυμνασίων.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι τα παιδιά να μάθουν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Γονείς και  εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας, ενημέρωσης και αφύπνισης των παιδιών για τους ψηφιακούς κινδύνους που ελλοχεύουν.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ομιλίες για την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» θα επαναληφθούν και σε άλλα σχολεία του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και απευθύνονται σε γονείς μαθητών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, ανά περιοχή.  

Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας - ΧΑΝ Νικαίας
Σεμινάρια:"Σελίδες της Μικρασίας" 
Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 18.00΄ - 19.00΄.
3ο σεμινάριο "1919: Οι Έλληνες στην Μικρασία - Γενοκτονία"
Στην ΧΑΝ Νικαίας Οδός Θείρων - Κασταμονής ( 1ος όροφος).  

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας (Ιωνίας και Αμυραδάκη).

Στόχος της εκδήλωσης είναι τα παιδιά να μάθουν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Γονείς και  εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας, ενημέρωσης και αφύπνισης των παιδιών για τους ψηφιακούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετέχουν οι Σύλλογοι Γονέων των 2,5,8 Δημοτικών Σχολείων καθώς και των 2,3 γυμνασίων Νίκαιας και 8ου νηπιαγωγείου Νίκαιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ομιλίες για την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» θα επαναληφθούν και σε άλλα σχολεία του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και απευθύνονται σε γονείς μαθητών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, ανά περιοχή.  

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: «Σελίδες της Μικρασίας»

Με την ιστορικό  Αρχοντία Β. Παπαδοπούλου

Σάββατο: 23/2/19:    Μ. Ασία και Επανάσταση 1821

Σάββατο: 2/3/19:       Οι Νεότουρκοι

Σάββατο: 9/3/19:    Οι Έλληνες στην Μ. Ασία – Γενοκτονία

Σάββατο:  16/ 3/19:   Εγκατάσταση στην Ελλάδα – Συνθήκη Λωζάνης

Ώρα: 18.00 ΄ - 19.00’

Στη Χ.Α.Ν. Νικαίας : Οδός Κασταμονής – Θείρων Νίκαια

Συμμετοχή ελεύθερη.   Χαρά μας να είστε μαζί μας.

Οι  Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας - Αγ.  Ι. Ρέντη συναντούν τον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102Α, Νίκαια) , με αφορμή το βιβλίο του “Η δεξιά τσέπη του ράσου”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα. Ο συγγραφέας θα αναφερθεί στο σύνολο του έργου του και θα επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο βιβλίο, συνομιλώντας με τα μέλη της Λέσχης και το ενδιαφερόμενο κοινό.

Επιμέλεια εκδήλωσης: Ειρήνη Ρηνιώτη – Αλέξανδρος Στεφανίδης

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τη νύχτα που πέθανε ο αρχιεπίσκοπος γέννησε η Σίσσυ. Έκανε τρία κουτάβια σα θρεμμένα ποντικάκια. Ο Βικέντιος από μέρες την είχε κατά νου. Περίμενε. Είχανε σωθεί τα φουντούκια στην τσέπη του ράσου του. Πηγαινοερχότανε μες στο μοναστήρι, μοναχικός διακονητής, κι εκείνη, φουσκωμένη, έτρεχε βαριανασαίνοντας από πίσω του, ταμένη να συντροφεύει τα βήματά του στο μαγειριό, στο προαύλιο, στα αγριεμένα πια κηπάρια και στην πεζούλα με τους σταυρούς.

Ο Βικέντιος, μοναχικός μοναχός, πενθεί για την αδικοχαμένη σκυλίτσα του, την ίδια στιγμή που λαός και επίσημη Εκκλησία πενθούν τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.
Κατόπιν, καθώς οι κεφαλές της Εκκλησίας μετέχουν σε ιερές και ανίερες διαδικασίες διαδοχής, εκείνος αγωνιά να κρατήσει στη ζωή έστω και έναν από τους τρεις νεογέννητους διαδόχους της νεκρής σκυλίτσας. Mια έντονα σημειολογική νουβέλα που ακροβατεί μεταξύ προσωπικού και συλλογικού πένθους, προσωπικής και συλλογικής ελπίδας. Από τον συγγραφέα-έκπληξη του μυθιστορήματος "Ανάμισης ντενεκές". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργανώνει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελείται τις εκδόσεις του και διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό "Πελινναίο". Έχει γράψει τα βιβλία "Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 - 1946" (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006) και "10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 -1940", ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007), το πρώτο μυθιστόρημά του "Aνάμισης ντενεκές" (Eστία 2008) κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο (2009) και στα τουρκικά, "Η δεξιά τσέπη του ράσου", νουβέλα (Εστία 2009), "Ήλιος με δόντια", μυθιστόρημα (Εστία 2010), "Λαγού μαλλί", νουβέλα (Εστία 2010), "Η άλωση της Κωσταντίας", μυθιστόρημα (Εστία 2011), "Το ζουμί του πετεινού", νουβέλα (Εστία 2012).

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου

Ώρα έναρξης:19.00

Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς 

Ηλιουπόλεως 102Α, Νίκαια

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ