ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Αγιασμό έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στα Εκπαιδευτήρια της τοπικής μας Εκκλησίας, τέλεσε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Nαυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Γεώργιος Καλαντζής, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Ιωάννης Μώραλης και ο αντιδήμαρχος προσόδων και εμπορίου κ.Γρηγόρης Καψοκόλης

Στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους εκπαιδευτικούς, το διοικητικό προσωπικό, τους μαθητές και τις μαθήτριες, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως «σήμερα με τη χάρη του Θεού ξεκινάμε μια καινούργια, παραγωγική,  αγλαόκαρπη και καλλίκαρπη χρονιά παιδείας, γνώσεων, κοινωνικοποίησης, αδελφικής συναντίληψης, πνευματικής δυνάμεως και αλληλοπεριχώρησης», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ο χώρος των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς εκφράζει τη λειτουργία της Εκκλησίας μετά τη Λειτουργία που προσφέρει  ‘’Φώς Χριστού φαίνει πάσι’’, που φέρνει στις καρδιές μας τα ζώπυρα του Γένους μας, την ιδιοπροσωπία μας, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία μας, τον πολιτισμό μας, την αγάπη μας για τη ζωή και κάθε άνθρωπο».

Δοξάζοντας τον Θεό που η τοπική μας Εκκλησία έχει «αυτό το πρότυπο Εκπαιδευτήριο που αρχίζει από τα βρέφη και τελειώνει στα μεγάλα παιδιά  που αποφοιτούν από το σχολείο και ρίπτονται στην ωραία περιπλάνηση στην  Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» όπως χαρακτηριστικά είπε, θύμισε σε όλους αφενός την ρήση του Πλάτωνα: ‘’Πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής , πανουργία και ου σοφία φαίνεται’’, αφετέρου τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου οποίος έγραψε ότι ‘’η παιδεία είναι όπλο για να καταστήσουμε τους εαυτούς μας δικαίους’’».

«Ο Κύριος θέλει να μας καταστήσει μετόχους της θείας ζωής, όχι απλώς καλούς ανθρώπους, πιο χρηστούς, πιο ευγενείς αλλά θεοκοινωνούς, να γίνουμε άγιοι, θεάνθρωποι. Αυτό είναι το μήνυμα του Σταυρού και της Ανάστασης», είπε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος και αναφερόμενος στην συνέχεια στο «Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς», τόνισε πως «η αλήθεια δεν είναι ιδεολογική αντίληψη, είναι ενυπόστατος, είναι ο Χριστός και όποιος γνωρίζει τον Χριστό ελευθερώνεται από τα πάθη και τα εγκλήματά του».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ο υφυπουργός Nαυτιλίας κ.Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Γεώργιος Καλαντζής, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.Σταυρούλα Αντωνάκου και ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Ιωάννης Μώραλης οι οποίοι συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του για το πρωτοποριακό έργο που επιτελούν τα εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς σε εποχές δύσκολες. Όλοι τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το όλο εκπαιδευτικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας και ευχήθηκαν στους μαθητές καλή και δημιουργική χρονιά, χωρίς προβλήματα.

Στα παιδιά απευθύνθηκαν και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οι οποίοι και καλωσόρισαν με τη σειρά τους, τους μαθητές και τις μαθήτριες στις νέες, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων μας.

Στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Καλαντζής, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε όλους τους χώρους των Εκπαιδευτηρίων μας (από τον βρεφονηπιακό σταθμό, τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, μέχρι και το Λύκειο) και να θαυμάσει τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις συγχαίροντας όλους για τι θαυμάσιο αυτό έργο και ευχόμενος «καλή σχολική χρονιά» σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Να τονίσουμε ότι στον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, λόγω των υγειονομικών μέτρων προστασίας, βρέθηκαν μόνο αντιπροσωπείες μαθητών από τα εκπαιδευτήριά μας.

Ο γνωστός ράπερ και motivator epimtx επιστρέφει με ένα νέο βίντεο που έχει γίνει ήδη viral στα social media. Μέσα από ένα πεντάλεπτο video, ο epimtxμε τις περισσότερες από 20.000.000 προβολές στο youtube, αναλύει την πραγματική αγάπη και την fake αγάπη στην σημερινή εποχή. Με λίγα λόγια υποστηρίζει με επιχειρήματα πως αυτά τα χρόνια όταν λέμε «σ αγαπώ» δεν εννοούμε οτι αγαπάμε τον άλλο πραγματικά. Εννοούμε ΄΄Μου αρέσεις΄΄. Και στην πρώτη δυσκολία τα παρατάμε. Δεν είμαστε εκεί στις κακές του στιγμές. Κρατάμε κάποιον κοντά μας από εγωϊσμό.

Γι αυτό…… «Δες το πριν χωρίσεις»!

Δες το videoεδώ: https://youtu.be/Azk03ivVohA

*Ο epimtx με καθημερινά viral videos

στο Instagram τουhttps://www.instagram.com/epimtx/

και στο TikTok του //www.tiktok.com/@epimtx" style="color: rgb(25, 106, 212); text-decoration: underline;">https://www.tiktok.com/@epimtx>

για όλα τα θέματα που σε ενδιαφέρουν.

Ο Παναγιώτης Κρητικός κόσμησε με την παρουσία του τα κυβερνητικά έδρανα τιμώντας στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των κατοίκων Β' Πειραιά. Στην πολυετή διαδρομή του έδωσε με ήθος αλλά και μαχητικότητα αγώνες για τα δίκαια αιτήματα της περιοχής. Θα τον θυμόμαστε ως υπόδειγμα συνέπειας, ειλικρίνειας, αμεσότητας.

Θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

< ΑΛΛΟΥ… ο άνθρωπος και ΑΛΛΟΥ… η φύση >

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον, που αργά και σταθερά αλλάζει και καταστρέφεται κρούει η Τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 9 το πρωί με συμβολική δράση καθαρισμού και περιποίησης του Άλσους στον Άγιο Φίλιππα.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ( πλημμύρες, πυρκαγιές και καύσωνες), η εξόρυξη και η χρήση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και των χώρων πρασίνου και οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις στις βιομηχανικές ζώνες φέρνουν όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο της οικολογικής καταστροφής για την περιοχή.

Η μελλοντική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή του Σχιστού προαναγγέλλει την εγκαθίδρυση των σύγχρονων τεράτων στις πόλεις που πάσχουν από έλλειψη οξυγόνου και πρασίνου. Το μικροκλίμα της περιοχής επηρεάζεται αρνητικά και η ανάγκη γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική για ευαισθητοποίηση και δράση. Με το μήνυμα < η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων είναι χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας > καλούνται οι Δημότες της Νίκαιας να δώσουν ηχηρά το παρόν και να δηλώσουν τη θέση τους για πόλεις πράσινες, ανθρώπινες και καθαρές.

Νονοί των παιδιών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ έγιναν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και πριν από λίγες μέρες παρέδωσαν πασχαλινές λιχουδιές και χειροποίητες λαμπάδες στην αντιπροσωπεία του ιδρύματος. Σ’ αυτή τη δράση συμμετείχαν παιδιά και γονείς των σταθμών του Δήμου καθώς και η Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας που χορήγησε τις λαμπάδες. Τον Δήμαρχο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και τον Αντιδήμαρχο Προσχολικής Αγωγής κ. Κωνσταντίνο Μαραγκάκη υποδέχθηκε το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος, η Διευθύντρια κ. Αγγελική Κουζούμη και ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Νικόλαος Ποιμενίδης ο οποίος και παρέλαβε τη δωροεπιταγή για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Όπου υπάρχουν παιδιά σε ανάγκη οφείλουμε να είμαστε αρωγοί. Στόχος μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να αφουγκραζόμαστε τις ελλείψεις και να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στη βιώσιμη ανάπτυξη των παιδιών. Τίποτα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την έμπρακτη κινητοποίηση των υπηρεσιών μας αλλά και την ενεργοποίηση των συμπολιτών μας και εταιρειών που ανταποκρίθηκαν σ’αυτό το κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι δράσεις μας παραμένουν σταθερά προσανατολισμένες στο Παιδί και τις ανάγκες του και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με φορείς προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά που από νωρίς παλεύουν για το αυτονόητο: μια ασφαλή ζωή».

Χορηγοί των Νονών αγάπης είναι οι εταιρείες: SMILE KIOSK – AΠΟΣΤΟΛΟΣ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΝΤΙΚΕΛΕΝΗΣ, ΙΟΝ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΙΑΣ Ε.Ι.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ & ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάζουμε το E-Book "Βραβείο Επιστήμης 2020 ΣΠΕΚ: Δημήτρης Ψάλτης" που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ προκειμένου να τιμήσει τον εκ Σερρών Δημήτριο Ψάλτη, Καθηγητή Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αριζόνα των ΗΠΑ, και παρολίγο Νομπελίστα για το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, στον οποίο ο ΣΠΕΞ απένειμε το Βραβείο Επιστήμης για το 2020. Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται δωρεάν, ελεύθερα προς μελέτη και αξιοποίηση από το site www.cultural-association.org, αλλά και από την Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη με κωδικό ISBN:978-618-85324-0-3Επιλέγουμε τον παρόντα σύνδεσμο για να διαβάσουμε το E-Book Βραβείο Επιστήμης 2020!

Την Πέμπτη, 17 Δεκέμβρη 2020, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Τελετή απονομής του ‘Βραβείου Επιστήμης’ με τον καινοτόμο τρόπο της ψηφιακής τηλε-Τελετής. Τίμησε τον εκ Σερρών Δημήτριο Ψάλτη, Καθηγητή Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αριζόνα των ΗΠΑ, και παρολίγο Νομπελίστα για το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής και για το έτος 2020.

Η αυτόνομη Κριτική Επιτροπή/ Κ.Ε. του ΣΠΕΚ για το Βραβείο αυτό έκρινε το επίτευγμα του Καθηγητή Δ. Ψάλτη αξιοθαύμαστο και τον ίδιο άξιο συνεχιστή μεγάλων αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων του παρελθόντος. Απέδειξε ότι ο πολιτισμός, η οικονομία και ακόμα ο κοινωνικός ιστός ενός τόπου και γενικά της οικουμένης, συνεχίζει να αντέχει χάρη στις ανακαλύψεις και τις λύσεις που δίνει η Επιστήμη. Εργάζεται με μέθοδο για πάνω από δύο δεκαετίες και αποδεικνύει διεθνώς ότι ‘’η Ελλάδα προσφέρει διαχρονικά και διαχωρικά στην ανθρωπότητα’’· αν και μικρή χώρα δεν έχει να ζηλέψει αν συγκριθεί με άλλες μεγάλες που διαθέτουν ισάξιους επιστήμονες και πλούσιους πόρους.

Συγκεκριμένα, διευθύνοντας μια ομάδα 300 ερευνητών και έχοντας φωτογραφίσει με σύγχρονα και ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια δύο απόμακρες Μαύρες Οπές του Διαστήματος, επιβεβαιώνει τη σχετική θεωρία του Αϊνστάιν, ο οποίος ναι μεν είχε αποσπάσει το 1915 το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, αλλά η θεωρία του ανέμενε, από τότε και για έναν αιώνα, έναν νέο επιστήμονα με σύγχρονα μέσα για να τη δικαιώσει.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με το ‘Βραβείο Επιστήμης’ για το 2020 στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι οι άξιοι πρέπει να τιμώνται, το δε έργο τους να διαλαλείται, ώστε να είναι φάρος για τους νέους μας, τις νέες γενεές - πόσο μάλλον που το έργο αυτό διανοίγει φωτεινούς ορίζοντες στην επιστήμη, στη γνώση, στην Ανάπτυξη και ως πρότυπο θα το ακολουθούν επιστήμονες, προς όφελος των ιδίων αλλά και του κόσμου. Η αυτόνομη Κριτική Επιτροπή του Θεσμού ‘ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ’ του ΣΠΕΚ, πιστεύει ότι ο σεμνός και σπουδαίος Έλληνας επιστήμων Δημήτριος Ψάλτης δεν θα αργήσει να τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής: Δρ Στράτος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αντιπρόεδρος Επιτροπής: Δρ Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Μηχανολόγος Μηχανικός.

Μέλη Επιτροπής:

 • Δρ. Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ.
 • Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς, πρ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείων: α) Παιδείας και Πολιτισμού, β) Άμυνας, γ) Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Προήδρευσε των Επιτροπών για την ίδρυση των Πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΑΝΟΙΚΤΟY ΠΑΝ. ΚΥΠΡΟΥ. Είναι Επίτροπος του Ερευνητικού Ιδρύματος ‘Ινστιτούτο Κύπρου’. Δήμαρχος Κυθραίας. Οικονομολόγος.
 • Δρ Πάνος Ραζής, Καθηγητής Φυσικής, Πανεπ.Κύπρου, Επιστημονικός Εκπρόσωπος Κύπρου στο CERN, Μέλος European Strategy, τ.Πρόεδρος Δ.Ε. Ανοικτού Παν/μίου.
 • Βάσος Αριστοδήμου, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Δ/ντής εταιρείας πληροφορικής NETinfo Plc.
 • Δρ Ανδρέας Αθηενίτης, Καθηγητής Μηχανολογίας, Concordia University, Καναδάς.
 • Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Μαθηματικός, Καθηγητής ΜΙΜ (Ε.Ε., Ενέργεια, Στατιστική), Πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου και Ινστιτούτου Ερευνών ‘ΚΤΙΣΙΣ’ και γραμματέας της Επιτροπής.

Ο συντονισμός της ψηφιακής εκδήλωσης έγινε από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τον χαιρετισμό τους ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Μιλτιάδης και η Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Ζωή Σαμαρά. Το Βραβείο, αγαλματίδιο, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης.

Εν μέσω της κακοκαιρίας «Λέανδρος», που πλήττει την χώρα  ο Δήμος Σαλαμίνας και όλο το προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα. Μεριμνά δε και για τα αδέσποτα ζώα.

Κάλεσμα του Δήμαρχου, Γιώργου Παναγόπουλου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, προκειμένου οι πολίτες να φροντίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους τετράποδους φίλους μας.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου μας μαζί με τον Δήμαρχο μερίμνησε για την προστασία των αδέσποτων ζώων με ενισχυτικό έλεγχο και ενδυναμώνοντας τα με επιπλέον μερίδες τροφής στις ήδη τοποθετημένες ταΐστρες.

Παράλληλα καλούν τους συμπολίτες μας να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα απροστάτευτα πλάσματα και να ενημερώσουν τον Δήμο άμεσα για οτιδήποτε προκύψει, προκειμένου να μη μείνουν εκτεθειμένα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ιδανικό θα ήταν ακόμη και να φιλοξενηθούν σε οποιοδήποτε στεγασμένο μέρος.

Η προστασία των ζώων είναι δείγμα πολιτισμού.

Η λεπτομέρεια παίζει για εμάς ρόλο.  Προσπαθούμε για τη διαφορά και θέλουμε το διαφορετικό.

Συνεχίζουμε!

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, στην 8η/14.01.2021 συνεδρίασή της

Επισημαίνει:

 • Τα πολλαπλά φαινόμενα ακραίας βίας και παραβατικότητας που εκδηλώνονται στον χώρο του Δημοσίου Πανεπιστημίου,
 • Την άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πανεπιστήμιο, εξ αιτίας των φαινομένων αυτών, που ως αποτέλεσμα έχει να ακυρώνεται η δημοκρατική λειτουργία του και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, να εμπεδώνεται κλίμα ανασφάλειας και φόβου στη πανεπιστημιακή κοινότητα, να αποθαρρύνονται φοιτητές-τριες και προσωπικό να αφιερωθούν στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο,
 • Το ψήφισμα της έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου (2 Νοεμβρίου 2020) με το οποίο το Σώμα κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της κοινότητας (φοιτητών-τριών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού) και της περιουσίας του Ιδρύματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

 • κρίνει ότι η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με την ασφάλεια και την ελεγχόμενη πρόσβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων, έρχεται να καλύψει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του Ιδρύματος και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση αξιοποίνων πράξεων που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών χώρων αποτελεί αρμοδιότητα της πολιτείας, η οποία και φέρει θεσμικά την ευθύνη θέσπισης και εφαρμογής του νόμου.
 • θεωρεί επίσης ότι η υφιστάμενη υπηρεσία φύλαξης των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, που τελεί υπό την εποπτεία των πανεπιστημιακών αρχών, θα πρέπει να ενισχυθεί με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και προσωπικό και να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από την πολιτεία.

Νέα διαδικτυακή σειρά στο You Tube

από την Life After Death Theatre Company & την ORKI creative

Η Life After Death Theatre Company σε συνεργασία με την ORKI  προσαρμόζονται στις έκτακτες δύσκολες συνθήκες για κάθε καλλιτεχνική παραγωγή και στρέφονται στο διαδίκτυο, δημιουργώντας στο You Tube μια σειρά για την πανδημία και τον τρόπο που τη βιώνουμε, γυρισμένη με τους περιορισμούς που αυτή έχει φέρει, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για εξ’ αποστάσεως γυρίσματα. Η σειρά μιλάει για την κατάσταση που βιώνουμε, τον εγκλεισμό και την κοινωνική απόσταση με χιούμορ, ρεαλισμό, σασπένς και σαρκασμό.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Μανώλης Καρέλης «έδρασε» την εποχή της πανδημίας, όπου η κοινωνική απόσταση και η αποξένωση αποτέλεσαν κυρίαρχα χαρακτηριστικά, με τον ίδιο να μένει στο σπίτι του για 722 συνεχόμενες ημέρες!

Το υλικό από τις on line συνομιλίες του με τη ψηφιακή υπηρεσία «Covid 19 Support» αναλύθηκε με προσοχή και κατέληξε στη δημοσίευση μιας μελέτης το 2035 από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σταδιακά, δημιουργήθηκε ένα πανανθρώπινο κύμα υποστηρικτών του, ειδικά μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ και μέσα από την απελπισία του ο πλανήτης βίωσε μια πρωτόγνωρη ανάγκη για ελευθερία, αλληλεγγύη, και οικολογική αντίληψη. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να προταθεί, ο Μανώλης Καρέλης για Νόμπελ Ειρήνης. Η πορεία του όμως, μέχρι εκεί δεν είναι εύκολη, γιατί κάποιοι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να την ανατρέψουν.

Η σειρά είναι βασισμένη στο πρωτότυπο θεατρικό έργο της Χριστίνας Σαμπανίκου «Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη» που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ-σειρά Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο.

Ανέβηκε στην σκηνή σε σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου για πρώτη φορά στο θέατρο Victoria τον Μάιο 2015 με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ομώνυμο ρόλο.  Τη θεατρική περίοδο 2015-2016, παρουσιάστηκε στο Vault με τον Στέφανο Κοσμίδη και το 2016-17 παρουσιάστηκε στον Κινητήρα ως η μόνη φιλοξενούμενη θεατρική παράσταση. Ταξίδεψε στην Πάτρα (Επίκεντρο +) και στο Ρέθυμνο στο θεατρικό φεστιβάλ Αντίβαρο, ενώ παρουσιάστηκε και στην Κύπρο από την ομάδα «Παράσιτα» του Φώτη Γεωργίδη σε σκηνοθεσία του ίδιου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα - σκηνοθεσία διαδικτυακής μεταφοράς: Στέφανος Κοσμίδης

Κείμενα: Χριστίνα Σαμπανίκου

Φωτογραφία- Μιξάζ ήχου:.Σπύρος Περδίου

Drone: Πέτρος Κιοσσές

Υπότιτλοι στα Αγγλικά: Mελίνα Λασκαρίδου

Παίζουν : Στέφανος Κοσμίδης, Χριστίνα Σαμπανίκου, Σωτήρης Δούβρης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Bίκυ Αδάμου, Δημήτρης Καρατζιάς, Σπύρος Περδίου και guests-έκπληξη που εμφανίζονται ανάλογα με την πλοκή.

You Tube channel https://www.youtube.com/channel/UC5p0zK0hkLipWlAxhCzxzEA

teaser #1 https://www.youtube.com/watch?v=EbnG2MvL60s

teaser #2 https://www.youtube.com/watch?v=ZhMjSUoXrro

9 Ιουλίου 2020

Προς

Τον Δήμαρχο Αθηναίων & το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνα

 

Αγαπητέ κε Δήμαρχε, αγαπητοί και αγαπητές δημοτικοί σύμβουλοι. Σας στέλνουμε την άποψή μας για τις εκτελούμενες πεζοδρομήσεις και λοιπές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, υπογεγραμμένη από σαράντα συμπολίτες.

 

Οι κάτωθι υπογράφοντες αυτονόητα είμαστε υπέρ των πεζοδρομήσεων στις πόλεις και της ανακούφισης των κέντρων των πόλεων από τα αυτοκίνητα. Αρκεί οι παρεμβάσεις να γίνονται μελετημένα και με συνεκτικές προβλέψεις και δράσεις. Στην περίπτωση του Δήμου της Αθήνας και ειδικά στο πρόγραμμα «Μεγάλος Περίπατος», όπως αυτό έχει εξαγγελθεί και έχει αρχίσει να υλοποιείται, αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει. Μείζονες παρεμβάσεις γίνονται ευκαιριακά (με επίκληση του κορωνοϊού) χωρίς εμπεριστατωμένες, πλήρεις μελέτες. Και επιπλέον χωρίς να συνοδεύονται από συμπληρωματικά έργα τα οποία θα μπορούσαν να αμβλύνουν την οξύτητα των προβλημάτων που προκαλούνται και τα οποία θα ενταθούν με την μελλοντική-μετα κορωνοϊό- αποκατάσταση της λειτουργίας της Αθήνας.

Ο περιορισμός λωρίδων στην Πανεπιστήμιου δεν λαμβάνει υπόψη ότι είναι ο κεντρικός άξονας διέλευσης τροχοφόρων μεταξύ Ακρόπολης και Λυκαβηττού και το συντριπτικό ποσοστό των τροχοφόρων δεν κατευθύνονται στο κέντρο, αλλά διέρχονται. Δεν έχουν γίνει μελέτες προέλευσης - προορισμού. Δεν έχουν γίνει μελέτες για την μετατόπιση του φόρτου σε άλλες διαδρομές. Δεν έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η Πανεπιστήμιου είναι ο δρόμος με, ίσως, τα πλατυτέρα πεζοδρόμια και με λίγους πεζούς. Τα πεζοδρόμια μπορούν να εμπλουτιστούν με δέντρα και φυτά για να γίνουν πιο ευχάριστα για τους πεζούς.

Για την πεζοδρόμηση άλλων δρόμων όπως η Αθηνάς, Μητροπόλεως, Όλγας κλπ. επίσης δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις κυκλοφοριακές, πολεοδομικές, κοινωνικές, οικονομικές, ούτε και οι αναπόφευκτες και ίσως ανεπιθύμητες μεταβολές στις χρήσεις γης . Δεν έχουν διατυπωθεί οι στόχοι των παρεμβάσεων. Επιθυμούμε πάντοτε να επανέλθει η χρήση κατοικίας στο Ιστορικό Κέντρο? Πως θα εξυπηρετούνται οι δραστηριότητες στην Αθηνάς και στο Μοναστηράκι; Ο πλήρης αποκλεισμός της Πλάκας καταργεί η τροποποιεί αυθαίρετα και δραστικά το Π.Δ. Πλάκας το βασισμένο στην ενδελεχή και λεπτομερειακή μελέτη χρήσεων γης της ομάδας Ζήβα.

Τέτοιου είδους μείζονες παρεμβάσεις απαιτούν συνδυασμό μελετών, μετρήσεις και υπολογισμούς, διαβούλευση, έγκριση από αρμόδια όργανα. Η Ηρώδου του Αττικού, κύρια οδός πρόσβασης στο Παγκράτι, κλειστή για μεγάλο διάστημα για λόγους «ασφάλειας» των ενοίκων του Μαξίμου, επιτέλους άνοιξε και τώρα ξανακλείνει για λόγους «περιβάλλοντος». Ένας δρόμος με φαρδιά πεζοδρόμια με δέντρα, που είναι μια απόλαυση να περπατάς για να φτάσεις στο Ζάππειο, μετατρέπεται σε πεζόδρομο με μόνο αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η διασταύρωση Ριζάρη-Βασιλέως Κωνσταντίνου και να αυξηθούν οι εκπομπές CO2.

Οι κάτωθι υπογράφοντες ζητάμε από τον Δήμο της Αθήνας, αφού αποτιμήσει τα αποτελέσματα των δοκιμών του και αφού διαβουλευθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους, να αναθεωρήσει αναλόγως τις αποφάσεις του, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ασφυξία τις περιμετρικά του κέντρου περιοχές της Πόλης, σε σημαντική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε δραματικές επιπτώσεις στην αγορά, σε αποχώρηση των μονίμων κατοίκων του κέντρου και σε μετατροπή του σε σκηνικό για τουρίστες και όχι σε ζωντανό / πολυλειτουργικό κέντρο πόλης. Ζητάμε επίσης ο Δήμος να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του κέντρου και των περιμετρικών συνοικιών του, όπως παράνομο παρκάρισμα σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, αποκατάσταση των εν πολλοίς σε άθλια κατάσταση πεζοδρομίων, έλεγχο της παράνομης κίνησης δίτροχων, αποτροπή της κατάληψης δημόσιου χώρου πολλαπλάσιου του προβλεπόμενου από τραπεζοκαθίσματα, έλεγχο της ηχορύπανσης, καθαριότητα, αποτροπή της αυξανομένης μικροεγκληματικότητας και της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών.

Αυτά και άλλα πιστεύουμε ότι, εφόσον αναληφθούν, θα κάνουν το Κέντρο της Αθήνας μας χώρο κατοικίας, πολλαπλών δραστηριοτήτων, αλλά και θελκτικό για περιπατητές. Και πάντως καλό είναι πρώτα να εφαρμοστούν οι νόμοι, διατάξεις και κανονισμοί και μετά να συζητηθούν τυχόν παρεμβάσεις οι οποίες σήμερα προωθούνται εν πολλοίς ακριβώς γιατί αυτά δεν τηρούνται.

Υπογραφές: 1. Βαρνάβας Νίκος, οικονομολόγος 2. Βρεττάκου Γιώτα, αρχιτέκτων 3. Γρηγοριάδης Βασίλης, αρχιτέκτων πολεοδόμος 4. Ζουράρη Φωτεινή, δικηγόρος 5. Ιωσηφίδου Μαρίνα , Δρ. Κοινωνική Ανθρωπολόγος 6. Καβουνίδης Κώστας, επ. καθηγητής οικονομικών University of Warwick 7. Καβουνίδης Σπύρος, Δρ. πολιτικός μηχανικός – Εδαφομηχανικός 8. Καμχής Μάριος, αρχιτέκτων χωροτάκτης, πρώην στέλεχος της ΕΕ 9. Κίζης Γιάννης, Αρχιτέκτων, καθηγητής ΕΜΠ 10. Κλουτσινιώτη Καλιρρόη, γεωπόνος, πρώην στέλεχος ΟΡΣΑ 11. Κλουτσινιώτη Ράνια, αρχιτέκτων πολεοδόμος - χωροτάκτης 12. Κομνηνού Μαρία, ομότιμη Καθηγήτρια, Πολιτικής Επικοινωνίας και Κοινωνιολογίας , ΕΚΠΑ 13. Κομπόγιωργας Στέλιος, Πολιτικός Μηχανικός M.Sc, 14. Κωστίκας Μάκης, αρχιτέκτων 15. Λαζαρίδης Παντελής Γ.. Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, πρ. Πρύτανης του Παν/μίου Θεσσαλίας 16. Λούβη Ασπασία, Αρχαιολόγος, Δρ. βυζαντινής ιστορίας και τέχνης 17. Λυμπέρης Ευρυβιάδης, Τεχνικός Γεωλόγος M.Sc. 18. Μαδεμοχωρίτης Γιώργος, αρχιτέκτων μηχανικός 19. Μιχαλόπουλος Νίκος, αρχιτέκτων 20. Νικολακόπουλος Ηλίας, πολιτικός επιστήμων, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ 21. Ντουνιάς Γιώργος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός 22. Ντρίζος Γιάννης, έμπορος στο ιστορικό κέντρο 23. Οντόνι Αμεντέο, συγκοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής ΜΙΤ 24. Οντόνι Ελένη, πολιτικός επιστήμων 25. Παπαζώη Ελισσάβετ, Πολιτικός Μηχανικός, π. Υπουργός Πολιτισμού, π. Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, 26. Πεζούλας Δημήτρης, Οδοντίατρος 27. Πυργιώτης Γιάννης, αρχιτέκτων πολεοδόμος, π. Γενικός Γραμματέας Τουρισμού 28. Σκουνάκη Ιουλία, αρχαιολόγος 29. Σκουνάκης Μιχάλης, ιατρός λοιμωξιολόγος, τ. Διευθυντής ΕΣΥ 30. Σκούρα Βαρνάβα Τζέλλα, Ομότιμη καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας, ΕΚΠΑ 31. Σολευ Μπόρι Μαρίνα, δρ. research fellow in health economics, King's College, London 32. Στρατηγάκη Μαρία, αν. καθηγήτρια Πάντειο Πανεπιστήμιο, τ. αντιδήμαρχος Αθηναίων 33. Σωτηρόπουλος Λεωνίδας, Γεωλόγος M.Sc. 34. Τζάρας Μιχάλης, Αρχιτέκτων μηχανικός 35. Τριανταφυλλίδης Χρήστος, έμπορος στο ιστορικό κέντρο 36. Τριανταφύλλου Γιώργος, αρχιτέκτονας 37. Τσαλίκη Τζούλια, αρχιτέκτων, πρόεδρος ΣΑΔΑΣ – Τμ. Αττική 38. Φαναράς Κωνσταντίνος, μελετητής συγκοινωνιακών έργων 39. Φαράκλας Νικόλας, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτη 40. Φραντζή Μαρία, Αρχιτέκτονας μηχ. - Πολεοδόμος

 

Σελίδα 1 από 3

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ