Ζήτησα εξ αρχής σοβαρότητα από όλους σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας. Ζήτησα να μην γίνει το ζήτημα της πανδημίας πεδίο φτηνής αντιπολίτευσης. Αντ’ αυτού διαπιστώνω μια αισχρή προσπάθεια για φτηνή αντιπολίτευση, που δεν σέβεται ούτε καν την αγωνία των συμπολιτών μας για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Διάβασα την θλιβερή ανακοίνωση του συνδυασμού της αντιπολίτευσης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ σχετικά με τα κρούσματα του covid 19 στο Δημοτικό Σχολείο Αιαντείου. Στο Δημοτικό Σχολείο Αιαντείου βρέθηκαν τρεις μαθητές θετικοί στον covid 19.  Η Διεύθυνση του Σχολείου ενημερώθηκε χθες 9.2.2021 από τις οικογένειες των μαθητών για το γεγονός και αμέσως ενημέρωσε τους αρμοδίους φορείς (ΕΟΔΥ, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και ακολούθως τη  Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.

 Ήδη  μετά την λήξη του μαθήματος η Σχολική Επιτροπή κατόπιν εντολής μου έσπευσε και έστειλε ειδικό συνεργείο απολύμανσης και απολύμανε τους χώρους του σχολείου. Επίσης, σήμερα από τις 6.00 π.μ δύο καθαρίστριες είναι στον χώρο του σχολείου για να καθαρίσουν όλους τους χώρους.

Να τονιστεί ότι σύμφωνα με ενημέρωση που μας παρείχε ο Διευθυντής του Σχολείου οι μαθητές αυτοί που βρέθηκαν θετικοί στον covid 19 δεν πήγαν στο σχολείο ούτε χθες Τρίτη 9.2.2021 ούτε προχθες Δευτέρα 8.2.2021.Είναι συνεπώς ψευδές ότι οι μαθητές αυτοί πήγαν στο σχολείο αυτές τις ημέρες. Είναι μια ψευδής είδηση, που προκαλεί τον φόβο στις οικογένειες των μαθητών του σχολείου.

Είναι επίσης ανοησία και παντελής έλλειψη στοιχειώδους γνώσης να με καλεί η εν λόγω ανακοίνωση να κλείσω άμεσα το σχολείο, όταν σύμφωνα με τις διατάξεις των περ. στ’ της παρ. 2 και περ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 ΠΝΠ (Α’ 42), η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Είναι επίσης ανοησία και δείγμα κραυγαλέας άγνοιας να με καλεί η εν λόγω ανακοίνωση να δρομολογήσω τις ενέργειες για εντοπισμό και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, όταν η διαδικασία της ιχνηλάτησης, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προβλέπει ότι ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου επικοινωνεί με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και ακολούθως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί: Α) με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, Β) με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή στην ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, Γ) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή –σε ειδικές περιπτώσεις– όλης της σχολικής μονάδας.

Χθές ενημερώθηκε η Διεύθυνση του σχολείου, χθες ενημερώθηκε ο Δήμος δια της Σχολικής Επιτροπής και χθες έγιναν όλες οι απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τώρα, όσοι υπογράφετε την εν λόγω ανακοίνωση βρείτε το θάρρος και ζητήστε συγνώμη από τις οικογένειες των μαθητών του σχολείου για τον φόβο  και την αναστάτωση που τους προκαλέσατε με τα όσα ψευδή αναφέρατε. Δεν σας φταίει κανένας γονιός αν εσείς έχετε άγνοια της πραγματικότητας, αδυναμία να διαβάσετε και να κατανοήσετε την σχετική νομοθεσία και μένος και εμμονή να κάνετε αντιπολίτευση – και δη πολλή φθηνή- στην Δημοτική Αρχή , ακόμα και σε τέτοια ζητήματα.

 

Γιώργος Παναγόπουλος

Δήμαρχος Σαλαμίνας

Εν μέσω της κακοκαιρίας «Λέανδρος», που πλήττει την χώρα  ο Δήμος Σαλαμίνας και όλο το προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα. Μεριμνά δε και για τα αδέσποτα ζώα.

Κάλεσμα του Δήμαρχου, Γιώργου Παναγόπουλου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, προκειμένου οι πολίτες να φροντίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους τετράποδους φίλους μας.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου μας μαζί με τον Δήμαρχο μερίμνησε για την προστασία των αδέσποτων ζώων με ενισχυτικό έλεγχο και ενδυναμώνοντας τα με επιπλέον μερίδες τροφής στις ήδη τοποθετημένες ταΐστρες.

Παράλληλα καλούν τους συμπολίτες μας να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα απροστάτευτα πλάσματα και να ενημερώσουν τον Δήμο άμεσα για οτιδήποτε προκύψει, προκειμένου να μη μείνουν εκτεθειμένα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ιδανικό θα ήταν ακόμη και να φιλοξενηθούν σε οποιοδήποτε στεγασμένο μέρος.

Η προστασία των ζώων είναι δείγμα πολιτισμού.

Η λεπτομέρεια παίζει για εμάς ρόλο.  Προσπαθούμε για τη διαφορά και θέλουμε το διαφορετικό.

Συνεχίζουμε!

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, στην 8η/14.01.2021 συνεδρίασή της

Επισημαίνει:

 • Τα πολλαπλά φαινόμενα ακραίας βίας και παραβατικότητας που εκδηλώνονται στον χώρο του Δημοσίου Πανεπιστημίου,
 • Την άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πανεπιστήμιο, εξ αιτίας των φαινομένων αυτών, που ως αποτέλεσμα έχει να ακυρώνεται η δημοκρατική λειτουργία του και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, να εμπεδώνεται κλίμα ανασφάλειας και φόβου στη πανεπιστημιακή κοινότητα, να αποθαρρύνονται φοιτητές-τριες και προσωπικό να αφιερωθούν στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο,
 • Το ψήφισμα της έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου (2 Νοεμβρίου 2020) με το οποίο το Σώμα κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της κοινότητας (φοιτητών-τριών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού) και της περιουσίας του Ιδρύματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

 • κρίνει ότι η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με την ασφάλεια και την ελεγχόμενη πρόσβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων, έρχεται να καλύψει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του Ιδρύματος και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση αξιοποίνων πράξεων που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών χώρων αποτελεί αρμοδιότητα της πολιτείας, η οποία και φέρει θεσμικά την ευθύνη θέσπισης και εφαρμογής του νόμου.
 • θεωρεί επίσης ότι η υφιστάμενη υπηρεσία φύλαξης των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, που τελεί υπό την εποπτεία των πανεπιστημιακών αρχών, θα πρέπει να ενισχυθεί με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και προσωπικό και να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από την πολιτεία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΚΕΔΙΒΙΜ

CSAP Mastering Program

csap.gr

Συστημικές Διαπραγματεύσεις:

οι 10 Κανόνες

Εισηγητής: κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

Σάββατο 16-1-2021, ώρα 10:00

Εξ αποστάσεως χωρίς κόστος συμμετοχής

Η ηλεκτρονική αίθουσα θα είναι 100 θέσεων

Ήδη γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια τηςδιάλεξης θα έχετε ήχο και κάμερα κλειστά.

Το Link είναι:

https://hellenicsocietyforsystemicstudies.my.webex.com/hellenicsocietyforsystemicstudies.my/j.php?MTID=mcc1b43b426e93309e945fefcfdb0f135

Καθηγητής Νικήτας Ασημακόπουλος

Ακαδημαϊκός και Επιστημονικός Υπεύθυνος CSAP Προγράμματος

Απ’ τον Θουκυδίδη στον Μπάρακ Ομπάμα…

Ξεκινά από την Ελληνοαμερικανική Ένωση ο Β΄ Κύκλος του History+ Lab: Οnline επιμορφωτικό πρόγραμμα Δημόσιας Εφαρμοσμένης Ιστορίας με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλητές του Β΄ Κύκλου:

Ø  3η Θεματική Ενότητα: Η ιστορία στις διεθνείς σχέσεις

H σημασία και χρηστικότητα της ιστορικής επιστήμης στις στρατηγικές αλλά και στις καθημερινές προκλήσεις. Με ποιο τρόπο η σύγχρονη ιστορία συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων σε φορείς των διεθνών σχέσεων -πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς; Εισήγηση: Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής και Διευθύντρια του ΚΕΔΙΣ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Στην Πλατφόρμα Διαλόγου της 3ης Θεματικής Ενότητας συμμετέχουν οι:

 • - Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής Πανεπιστημίου Πειραιά
 • - Ειρήνη Χειλά, Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής Πανεπιστημίου Πειραιά
 • - Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού (KEINE), Ακαδημία Αθηνών

 

Ø  4η Θεματική Ενότητα: Ιστορία και τεχνολογία

Μορφές δημόσιας ιστορίας στο ψηφιακό συγκείμενο

Εισήγηση: Ηλίας Στουραΐτης, Ιστορικός των νέων μέσων - υπ. Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Ιονίου.

Στην Πλατφόρμα Διαλόγου της 4ης Θεματικής Ενότητας συμμετέχουν οι:

 • - Στέλιος Κυμιωνής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου, ΕΚΟΜΕ
 • - Βασίλης Καραμητσάνης, Πρόεδρος ANIMASYROS International Animation Festival
 • - Ιωάννης Βουγιουκλάκης, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Λειτουργίας Μέσων ΕΡΤ (Εrtflix)

Ø  Workshop Β’ Κύκλου: Μέθοδοι ανάλυσης δημόσιας ιστορίας μέσω λογισμικού

Το workshop του Β’ Κύκλου έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία του λογισμικού στην κατανόηση των νέων μορφών δημόσιας ιστορίας που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο ψηφιακό συγκείμενο. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με την έννοια του λογισμικού και τη σχέση του με τις δημόσιες μορφές της ιστορίας. Θα παρακολουθήσουν αρκετές πρωτοβουλίες που έχουν ολοκληρωθεί με σκοπό να αντιληφθούν πώς το λογισμικό επιδρά στις έρευνες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (λ.χ. CinemaHistoriesPoliticalVideoAdsVideogamePlayObamaVideoaddressesGooglelogos κ.ά). Οι συμμετέχοντες του workshop θα εμπλακούν με εργαλεία μελέτης λογισμικού (ImageMeasureImagePlotCommentPress 1.4.1) και ανάλογα με το ενδιαφέρον τους θα επεξεργαστούν δεδομένα από το ψηφιακό περιβάλλον και θα τα παρουσιάσουν οπτικοποιημένα (mediavisualization).

 

Ø  Κοινή θεματική ενότητα των Α΄ και Β΄ Κύκλων: Το περιβάλλον ως ιστορική κληρονομιά

Συμμετέχουν οι:

 • - Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
 • - Χρήστος Μαλλιαράκης, Πρόεδρος ΔΣ, Rhodes Riches
 • - Χαρούλα Κρομυάδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αρκτούρος

 

Ημερομηνίες:  Β΄ Κύκλος: 11/01 - 02/02/2021  -  Κοινή ενότητα: 08/02/2021

Εγγραφές85€ (Μόνο ηλεκτρονικά στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης)

Πληροφορίες & Αναλυτικό Πρόγραμμα: Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052)www.hau.gr/culture

Νέα διαδικτυακή σειρά στο You Tube

από την Life After Death Theatre Company & την ORKI creative

Η Life After Death Theatre Company σε συνεργασία με την ORKI  προσαρμόζονται στις έκτακτες δύσκολες συνθήκες για κάθε καλλιτεχνική παραγωγή και στρέφονται στο διαδίκτυο, δημιουργώντας στο You Tube μια σειρά για την πανδημία και τον τρόπο που τη βιώνουμε, γυρισμένη με τους περιορισμούς που αυτή έχει φέρει, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για εξ’ αποστάσεως γυρίσματα. Η σειρά μιλάει για την κατάσταση που βιώνουμε, τον εγκλεισμό και την κοινωνική απόσταση με χιούμορ, ρεαλισμό, σασπένς και σαρκασμό.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Μανώλης Καρέλης «έδρασε» την εποχή της πανδημίας, όπου η κοινωνική απόσταση και η αποξένωση αποτέλεσαν κυρίαρχα χαρακτηριστικά, με τον ίδιο να μένει στο σπίτι του για 722 συνεχόμενες ημέρες!

Το υλικό από τις on line συνομιλίες του με τη ψηφιακή υπηρεσία «Covid 19 Support» αναλύθηκε με προσοχή και κατέληξε στη δημοσίευση μιας μελέτης το 2035 από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σταδιακά, δημιουργήθηκε ένα πανανθρώπινο κύμα υποστηρικτών του, ειδικά μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ και μέσα από την απελπισία του ο πλανήτης βίωσε μια πρωτόγνωρη ανάγκη για ελευθερία, αλληλεγγύη, και οικολογική αντίληψη. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να προταθεί, ο Μανώλης Καρέλης για Νόμπελ Ειρήνης. Η πορεία του όμως, μέχρι εκεί δεν είναι εύκολη, γιατί κάποιοι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να την ανατρέψουν.

Η σειρά είναι βασισμένη στο πρωτότυπο θεατρικό έργο της Χριστίνας Σαμπανίκου «Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη» που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ-σειρά Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο.

Ανέβηκε στην σκηνή σε σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου για πρώτη φορά στο θέατρο Victoria τον Μάιο 2015 με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ομώνυμο ρόλο.  Τη θεατρική περίοδο 2015-2016, παρουσιάστηκε στο Vault με τον Στέφανο Κοσμίδη και το 2016-17 παρουσιάστηκε στον Κινητήρα ως η μόνη φιλοξενούμενη θεατρική παράσταση. Ταξίδεψε στην Πάτρα (Επίκεντρο +) και στο Ρέθυμνο στο θεατρικό φεστιβάλ Αντίβαρο, ενώ παρουσιάστηκε και στην Κύπρο από την ομάδα «Παράσιτα» του Φώτη Γεωργίδη σε σκηνοθεσία του ίδιου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα - σκηνοθεσία διαδικτυακής μεταφοράς: Στέφανος Κοσμίδης

Κείμενα: Χριστίνα Σαμπανίκου

Φωτογραφία- Μιξάζ ήχου:.Σπύρος Περδίου

Drone: Πέτρος Κιοσσές

Υπότιτλοι στα Αγγλικά: Mελίνα Λασκαρίδου

Παίζουν : Στέφανος Κοσμίδης, Χριστίνα Σαμπανίκου, Σωτήρης Δούβρης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Bίκυ Αδάμου, Δημήτρης Καρατζιάς, Σπύρος Περδίου και guests-έκπληξη που εμφανίζονται ανάλογα με την πλοκή.

You Tube channel https://www.youtube.com/channel/UC5p0zK0hkLipWlAxhCzxzEA

teaser #1 https://www.youtube.com/watch?v=EbnG2MvL60s

teaser #2 https://www.youtube.com/watch?v=ZhMjSUoXrro

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκηρύσσει τον Δεύτερο (2ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ» για μαθητές Γ’ Λυκείου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ο οποίος καθιερώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Φ15/154530/Δ2/12-11-2020), η οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού αναλαμβάνεται από το ΟΠΑ σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να καθιερωθεί ένας ετήσιος θεσμός άμιλλας οικονομικών γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές Λυκείου στην Ελληνική Επικράτεια για να ενισχυθεί η έφεση των υποψηφίων φοιτητών στις οικονομικές σπουδές και να δώσουμε κίνητρα στην νέα γενιά να αποκτήσει καλύτερη πληροφόρηση  για τις οικονομικές εξελίξεις.

Οι συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό θα εξετάζονται στο γνωστικό αντικείμενο των Οικονομικών, όπως προσδιορίζεται από την σχετική διδακτέα ύλη του Λυκείου, αλλά και τις ευρύτερες γνώσεις και αναφορές που περιέχονται σε άλλα παρεμφερή βιβλία του Λυκείου.

Ο Διαγωνισμός «ΕΡΜΗΣ» θα πραγματοποιηθεί σε 2 Φάσεις.

Η Α’ Φάση θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά με την εξ αποστάσεως μέθοδο το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 16:00-19:00. Σε αυτή την διαδικασία θα λάβουν μέρους όλοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Η διαδικασία αυτή απαλλάσσει τους συμμετέχοντες από την υποχρέωση μετάβασης και παρουσίας στις αίθουσες των εξετάσεων.

Η Β’ Φάση θα γίνει το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 και ώρα 09:00-12:00, όπου θα λάβουν μέρος μόνο οι 300 πρώτοι επιτυχόντες – διακριθέντες της Α’ φάσης του Διαγωνισμού.  Η Β’ Φάση προγραμματίζεται να γίνει με φυσική παρουσία στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχουν ομαλοποιηθεί οι συνθήκες μετακίνησης και παρουσίας. Τα έξοδα μετακίνησης της Β΄ Φάσης βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος συμμετοχής των μαθητών ορίζεται το χρονικό διάστημα από 21/12/2020 μέχρι 24/01/2021 και θα γίνει ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του Διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο site: www.diagonismos.ermis.aueb.gr

Υπεύθυνη επικοινωνίας: κα Χριστίνα Βάγγη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 Τμήμα  Δημοσίων Σχέσεων ΟΠΑ

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στο πλαίσιο της στρατηγικής σύμπραξής του με σημαντικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων. Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών  περιγράφει μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών που αφορούν στη διασύνδεση της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα συνεργασίας περιλαμβάνει:

 • Πρακτική άσκηση των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον Δήμο Αθηναίων, είτε επιδοτούμενη από το ΕΣΠΑ ή με συμμετοχή του Δήμου στο ιδιωτικό έργο, ή με διμερείς συμβάσεις.
 • Συνδιοργάνωση Δράσεων Ακαδημαϊκού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ – ΟΠΑ) υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμος Αθηναίων θα παραχωρεί ένα χώρο ιδιοκτησίας του, όπως η Τεχνόπολη, ως μορφή χορηγίας προς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 • Συνδιοργάνωση Ημερίδας για την Επιχειρηματικότητα. Ενδεικτικά: "Ημέρες Καριέρας για νεοφυείς επιχειρήσεις", "Διοργάνωση -παρουσίαση Διαγωνισμών Καινοτομίας".
 • Συνεργασία για τον αγώνα δρόμου ΟΠΑRun που οργανώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ετησίως στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως με συνδιοργανώτρια αρχή την Περιφέρεια Αττικής, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων
 • Δόμηση μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου Αθηναίων (π.χ.  διοίκηση ανθρώπινου προσωπικού, διασφάλιση ποιότητας, στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός, κλπ).  
 • Συνεργασία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και σε προγράμματα ανακύκλωσης  χαρτιού που απορρίπτει το Πανεπιστήμιο

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά της εργασίας και το αντίστροφο. Είναι σημαντικό η εκπαίδευση να αποκτήσει περισσότερα στοιχεία από την πραγματική αγορά και τις συνθήκες εργασίας αλλά και η εργασία να πλαισιωθεί από περισσότερη γνώση και εξειδίκευση. Αυτή η συνεργασία καθιστά συμμάχους ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και  τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Εγκαινιάζουμε μία σημαντική, κοινή πορεία για να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις στο μέλλον, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης αλλά, κυρίως των νέων ανθρώπων»  

Ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης αναφερόμενος στο γεγονός τόνισε ότι «η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, σηματοδοτεί την ανάπτυξη μιας δημιουργικής και στενής συνεργασίας μέσω κοινών δράσεων που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο για τον Δήμο Αθηναίων όσο και για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Ψυχολογικό θρίλερ

Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης

 

 

«Ένα πολλά υποσχόμενο θρίλερ…

μια συναρπαστικά αγωνιώδης ιστορία,

ιδανική για μια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά».

Publishers Weekly

ISBN: 978-618-02-1589-2

Kωδικός: 35238

Σελίδες: 488

Τιμή: 17,70 €

Διαστάσεις: 14 x 20,5

Εξώφυλλο: μαλακό

 

Ένα νέο ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο σασπένς, μυστικά και ανατροπές κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις Μίνωας.

Ένα συναρπαστικό μυστήριο, στο οποίο όλοι είναι ύποπτοι μέχρι τέλους. Ένα πανέξυπνα δομημένο μυθιστόρημα που θυμίζει Άγκαθα Κρίστι και που αποδεικνύει πως η παραδοσιακή φόρμουλα του φόνου σε ένα εξοχικό μέρος… εξακολουθεί να λειτουργεί άριστα!

Το καταφύγιο βρίσκεται στην κορυφή των Best Seller των Sunday Times και έχει μεταφραστεί ήδη σε 25 χώρες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη. 

Ένα απομακρυσμένο κυνηγετικό καταφύγιο, βαθιά στα Υψίπεδα της Σκοτίας, είναι το μέρος που έχει επιλέξει μια παρέα παλιών φίλων για να περάσει τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Μια παράδοση δέκα χρόνων που ξεκίνησε όταν ήταν φοιτητές στην Οξφόρδη και που τους θέλει να υποδέχονται πάντα όλοι μαζί τη νέα χρονιά.

Το βάρος, όμως, των κρυμμένων μυστικών αποδεικνύεται υπερβολικά μεγάλο για να αντισταθμίσει την εξασθενημένη νοσταλγία και, πάνω στο ξεφάντωμα της γιορτινής βραδιάς, το νήμα που τους κρατά όλους ενωμένους σπάει.

Ένα μέλος της παρέας απομακρύνεται από τη ζεστασιά του καταφυγίου, την ίδια στιγμή που στην περιοχή κυκλοφορεί ένας μανιακός δολοφόνος, ενώ το ίδιο το καταφύγιο

κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό…

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά το αγνοούμενο μέλος της παρέας βρίσκεται νεκρό…

ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ.  ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ O ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Λούσι Φόλεϊ σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL). Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως επιμελήτρια εκδόσεων στον χώρο του βιβλίου πριν αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

Το Καταφύγιο είναι το πρώτο της μυθιστόρημα στην κατηγορία του ψυχολογικού θρίλερ. Έχει γράψει ακόμη τρία ιστορικά μυθιστορήματα, τα οποία έχουν γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ συνολικά τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες

Μια εμβληματική βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια από τον ιστορικό και φιλέλληνα Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ.

Ο συγγραφέας περιγράφει την πολυτάραχη ζωή του, μέσα από μια προσεκτική μελέτη πλούσιου αρχειακού υλικού, επιστολών, μονογραφιών και λεπτομερούς βιβλιογραφίας.

 • Τα πρώτα του βήματα στην Κέρκυρα.
 • Οι σπουδές ιατρικής στην Πάντοβα.
 • Η θητεία του ως έκτακτου επιτρόπου των Ιονίων Νήσων.
 • Η οργάνωση της άμυνας της Λευκάδας απέναντι στον Αλή Πασά.
 • Η υπηρεσία του ως υπουργού εξωτερικών του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄.
 • Ο ανεκπλήρωτος έρωτας με τη Ρωξάνη Στούρτζα.
 • Οι σχέσεις του με το κίνημα του Ρήγα στη Βιέννη.
 • Η καθοριστική του συμβολή στη δημιουργία του ελβετικού κράτους.
 • Πρώτος κυβερνήτης και θεμελιωτής της ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Όλα τα επεισόδια συνδέονται αριστοτεχνικά από τον συγγραφέα, ο οποίος με αμείωτη δεξιοτεχνία και εύστοχα επιλεγμένη διατύπωση αποτυπώνει την εποχή και τη ζωή του Καποδίστρια έως το τραγικό τέλος.

Ως αποτέλεσμα αναδύεται ένα από τα εντυπωσιακότερα πορτρέτα μίας από τις πλέον εμβληματικές μορφές του νεότερου ελληνισμού.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ                                                                 

Ο Κρίστοφερ Μόνταγκιου «Μόντι» Γουντχάουζ γεννήθηκε το 1917 στο Λονδίνο από αριστοκρατική οικογένεια (λόρδος Τέρινγκτον). Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους φιλέλληνες και ιστορικούς, ειδικευμένος στη νεότερη ελληνική ιστορία. Σπούδασε στο New College της Οξφόρδης κλασικές σπουδές και το 1939 εντάχθηκε στο Βασιλικό Πυροβολικό. Η κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρήκε στην Ελλάδα: το 1941 ως έφεδρο ανθυπολοχαγό του πυροβολικού σε ηλικία 23 ετών και σε τρία χρόνια ως συνταγματάρχη, αρχηγό της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής. Επιβλητικό παρουσιαστικό, πανύψηλος, ξανθός, με γαλανά μάτια, μιλούσε πολύ καλά τα ελληνικά και όταν ντόπιοι τον ρωτούσαν «Από πού είσαι εσύ, παιδί μου;», εκείνος απαντούσε: «Από ένα πολύ μακρινό χωριό».Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, ήταν μία κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, υπό την καθοδήγηση Βρετανών κομάντος με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάιερς και τον Κρίστοφερ Γουντχάουζ.Το 1945 παντρεύτηκε τη λαίδη Νταβίνα, κόρη του κόμητα του Λίτον. Μαζί της απέκτησε τρία παιδιά. Με το τέλος του πολέμου υπηρέτησε στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα μέχρι το 1946 και στη συνέχεια επέστρεψε στη Βρετανία. Μυστήριο καλύπτει τα επόμενα βήματά του. Αναμείχθηκε στην κατασκοπεία, ενώ από το 1951 ως το 1952 εργάστηκε στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.Το 1959 εξελέγη μέλος της Άνω Βουλής (House of Lords) του Βρετανικού Κοινοβουλίου με το συντηρητικό κόμμα (κυβέρνηση Χάρολντ Μακμίλαν) για την περιφέρεια της Οξφόρδης ως το 1966 και ξανά από το 1970 έως το 1974. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών θα αγωνιστεί με διαλέξεις και άρθρα για την ανατροπή της.Πολυγραφότατος διανοούμενος, αγάπησε πραγματικά την Ελλάδα και αφιέρωσε τη συγγραφική του ιδιότητα στην ιστορία της. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία Φιλέλληνες, Στον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία (Μίνωας, 2020), Το μήλον της έριδος, ένα βιβλίο για την ιστορία της ταραγμένης δεκαετίας 1940-1950 (Μίνωας, 2021), καθώς και η βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οποία εκδόθηκε το 1982. Σε αναγνώριση για την προσφορά του στην Ελλάδα το 1980 εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου και πρόεδρος του συμβουλίου της Βασιλικής Εταιρείας Γραμμάτων.Το 1981 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ανέθεσε να μεταφράσει από τα ελληνικά στα αγγλικά τους έντεκα τόμους του μνημειώδους έργου του Παναγιώτη Κανελλόπουλου Ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Έργο το οποίο ολοκληρώθηκε αλλά δεν εκδόθηκε.Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2001. Λίγο πριν από το τέλος ζήτησε από την κόρη του, Έμα, να του διαβάσει το ποίημα του λόρδου Byron Τα Νησιά της Ελλάδας.

 

Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου

Πρόλογος: Σωτήρης Ριζάς,

Διευθ. Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

 

ISBN: 978-618-02-1557-1

Kωδικός: 31015

Σελίδες: 792

Τιμή: 33,30 €

Διαστάσεις: 17 x 24

Εξώφυλλο: μαλακό

Σελίδα 1 από 6

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ